Locul incredibil din România la 80 de kilometri de Sebeș pe care puțini îl cunosc. În acest colț de rai, Mihail Sadoveanu și-a găsit inspirația pentru operele sale.
Lacul Oașa din Munții Șureanu, aflat la peste 1.200 de metri altitudine în Carpați, oferă vizitatorilor priveliști care taie respirația. Este traversat de celebra Transalpina și înconjurat de creste montane spectaculare.
Înainte de construirea Lacului Oașa în anii ’70, aici se întindea o vale pitorească care l-a inspirat pe marele scriitor Mihail Sadoveanu în operele sale. Valea Frumoasă, cum era numită pe atunci, era un loc sălbatic unde scriitorul venea să vâneze cocoși de munte și să se bucure de natura neatinsă. Astăzi, deși peisajul s-a schimbat dramatic, farmecul locului a rămas la fel.
„Se află undeva în Ţara Ardealului, între ţinuturile Inidoarei şi Albei, o apă viforoasă; oamenii dinspre câmpie îi zic Sebeşul, cei mai vechi de pe înălţimi îi zic Frumoasa. Acolo-i împărăţia sălbăticiunilor, cât ţin munţii şi sihlele”, descria Mihail Sadoveanu acest loc special din munți, potrivit adevarul.ro.
Mai târziu, aici s-a ridicat un baraj impresionant, înalt de 91 de metri, care a dat naștere lacului de acumulare cu o suprafață de 454 hectare. Acest proiect hidroenergetic care produce energie curată a creat și unul dintre cele mai frumoase peisaje din Carpați.
Transalpina, supranumită și “Drumul Regelui”, traversează barajul Oașa oferind priveliști spectaculoase în toate direcțiile. De aici, călătorii pot admira cum șoseaua șerpuiește printre crestele munților, cu Vârful lui Pătru (2.133 m) dominând maiestuos peisajul.
Pe crestele din jur, la aproape 2.000 de metri altitudine, pe vârful Comărnicel, arheologii au descoperit trei castre romane de marș, folosite la înaintarea spre Sarmizegetusa Regia. În apropiere se află și cetatea dacică de la Căpâlna, inclusă în patrimoniul UNESCO.
Malurile Lacului Oașa sunt și punctul de plecare spre una dintre cele mai moderne zone de schi din România. Domeniul Schiabil Șureanu, cu pârtiile sale amenajate între 1.700 și peste 2.000 de metri altitudine, atrage tot mai mulți turiști.
Deși accesul pe Transalpina poate fi restricționat iarna între Obârșia Lotrului și Rânca, Lacul Oașa rămâne accesibil tot anul dinspre Sebeș.