Știai că există un loc uimitor în România unde se află și cel mai vechi lac artificial din țară? Merită văzut măcar o dată. Iar deși este unul spectaculos, puțină lume a auzit de el până acum.
România are o mulțime de locuri spectaculoase. De altfel țara noastră ascunde și locuri care sunt unice în Europa. Chiar și așa, nu multă lume a auzit de ele. Exemplu este chiar acest loc uimitor.
Aici se află cel mai vechi lac artificial din țară. Unde? În Munții Metaliferi. Este vorba despre Lacul Făerag din Hunedoara. Pentru cei care nu știu, acesta fost amenajat la sfârșitul secolului al XVIII-lea, pentru minele de aur din Certej.
Iar drumul până aici este de asemenea unul cât se poate de interesant. Vorbim despre un drum de aproape trei kilometri, prin pădure. Urmează o urcare abruptă din localitatea minieră Certejul de Sus, iar mai apoi se poate vedea și Lacul Făerag din Hunedoara.
Conform Adevărul, nu puțini sunt cei care susțin că aceasta este cel mai vechi lac artificial din țară. Barajul său a fost păstrat ani în șir și chiar și în prezent, se poate vedea destul de bine. Ce mai trebuie să știm despre el?
Lacul Făerag din Hunedoara mai este cunoscut și sub numele de Tăul Făerag. Acesta se întinde pe o suprafață de patru hectare şi are o adâncime de până la nouă metri. Totodată, sursa citată scrie că lacul a fost amenajat în epoca habsburgic pentru alimentarea exploatării aurifere Certej şi a satelor din Munții Metaliferi.
În ce an a fost construit barajul? Lucrurile nu sunt clare. Cert e că mulți autori spun că în jurul anului 1861 s-ar fi întâmplat asta. De altfel același lucru pare a fi susținut și de hărțile militare habsburgice din secolul al XIX-lea.
Sunt însă și autori care susțin că amenajarea ar fi una cu mult mai veche. Iar o mulțime de articole despre acest loc spectaculos din România s-au scris de-a lungul timpului. Chiar și așa, acum puțină lume mai știe de el.
„Făeragul este un fel de Lume Pierdută, dintr-un alt spaţiu neumblat al acestor munţi. Este drept, omul a fost prezent aici cu uneltele sale de muncă, secole de-a rândul. L-a atras, ca în atâtea locuri din adâncurile Ţării de Piatră mirajul galben, lucitor al aurului.
Acum mai bine de două sute patruzeci de ani, firul principal al văii a fost închis de un baraj înălţat din pământ amestecat cu bolovani. Apa, zăgăzuită într-un lac de acumulare, era condusă într-un iaz, unde punea în mişcare şteampurile pentru flotarea aurului. Iniţial, lacul avea doar două hectare, dar prin supraînălţarea ulterioară a barajului, suprafaţa lui s-a dublat. Aşa a rămas pînă astăzi”, scria în 1988 revista România Pitorească, într-un reportaj semnat de Nicolae Docsănescu.
De ce merită să ajungi măcar o dată în acest loc deosebit din România? Dincolo de faptul că vei vedea cel mai vechi lac artificial din țară, ai șansa să te bucuri de un peisaj de poveste. Drumul este pavat de o pădure de fag bogată, munți în jur, dar și un aer curat.