Locul unic descoperit recent în România, cu doar câteva luni în urmă. Are o lungime de 1,3 kilometri și este spectaculos. Unde se află, de fapt?
În România există numeroase locuri interesante, care îi atrag și pe turiștii străini veniți în vizită. Unele dintre ele sunt foarte populare și frecventate în perioada concediilor.
Speologii au descoperit, recent, un loc unic în vestul țării. Este vorba despre o peșteră unică, care are aproximativ 1,3 kilometri. Avenul Teia, așa cum se numește peștera, e situată în zona unei cariere de marmură.
Reprezentanții Asociației Speologice Speowest Arad au transmis, acum câteva luni, că se caută noi puncte de intrare în peștera de la Moneasa și au postat un clip video pe pagina de Facebook.
“Știați că în zona Carierei de marmură din Moneasa, în apropierea Belvedere Moneasa speologii arădeni au descoperit și explorat mai multe peșteri, printre care și Avenul Teia, o peșteră de circa 1,3 kilometri lungime și o denivelare de -90 metri?
Chiar dacă intrarea în această peșteră, dezvoltată în calcare marmoreene de culoare roșie, a fost astupată, speologii de la Asociația Speologică Speowest Arad caută noi puncte de intrare în această peșteră unicat din România”, au spus cei de la Speowest.
Asociația Speologică Speowest Arad a fost înfiinţată la 17 februarie 1995. Inițiativa a fost a unei grupări desprinse din cadrul C.S.A. Liliacul Arad, care a fuzionat cu membrii C.S. Aragonit 90′ Arad. Acesta din urmă a donat toată baza materială noii asociații, președintele acesteia fiind Daniel Borod.
În același an, asociația a dobândit și personalitatea juridică. Aceasta s-a afiliat la Federaţia Română de Speologie şi a contribuit, ulterior, la fondarea Centrului Zonal Ecologic Arad.
Pe durata existenței sale în cadrul acestei asociații, peste 150 de membri au activat. Cei mai mulți au fost din județul Arad. Primele rezultate, din punct de vedere explorativ, au apărut de la prima tabără a clubului.
Tabăra a avut loc în primăvara anului 1995. La momentul respectiv, a fost descoperit un nou sector fosil în Peştera Câmpenească din judeţul Bihor. Ulterior, au urmat alte descoperiri în peșterile aflate în celelalte zone de lucru, potrivit adevarul.ro.
Timp de trei ani la rând, din 1996 până în 1998, la Moneasa a fost organizat un stagiu de inițiere în speologie și protecție a mediului carstic. Aceasta a avut ca scop atragerea și implicarea tinerilor în speologie.