Într-un loc din România au fost ascunse adevărate minuni ale naturii. Cine ajunge aici trebuie în primul rând să știe povestea, iar mai apoi să exploreze zona. Există și niște tuneluri spectaculoase aflate în subteran.
România este o țară cât se poate de bogată din numeroase puncte de vedere. Atât turiștii români, cât și cei străini nu au cum să se plictisească aici, având în vedere că sunt o mulțime de locuri de vizitat, dar și peisaje spectaculoase.
Ne putem lăuda cu litoralul românesc, zonele montane, dar și stațiunile termale. Totodată, țara noastră are păduri dese, dar și o faună cât se poate de bogată. Iar descoperirile se țin în lanț.
Locul unde se ascund adevărate minuni ale naturii este unul care merită văzut măcar o dată în viață. Este vorba despre cele mai vechi mine de aur din Munții Metaliferi. Acestea au rezistat decenii întregi, dar nu toată lumea știe de existența lor.
Una dintre cele mai faimoase mine este chiar Treptele Romane. Aceasta ascunde tuneluri subterane, rămășițe ale unor așezări miniere de pe vremea romanilor și a dacilor, dar și un peisaj de poveste.
Localnicii din zonă spun că și acum mai găsesc pe aici resturi ceramice, ori unelte de fier vechi. De asemenea, sunt locuri în care se pot observa și intrările în subteran, care sunt dăltuite cu piatră, relatează Adevărul.
Locul din România unde găsești adevărate minuni ale naturii este acum acoperit de o pădure deasă. Chiar și așa, odată ce ajungi în zonă cu siguranță vei observa câteva detalii din vechiul câmp minier Barza.
Iar cei care vor să cunoască zona mai bine o pot face. Pe valea Musariului, poate fi vizitată galeria Treptele Romane. Menționăm faptul că aceasta este una dintre puținele mine antice din România care a putut fi păstrată în condiții bune.
„Grupul de mine Ruda Barza a fost în epoca romană, un centru minier puternic, așa cum o dovedesc diferite mărturii scrise și materiale. Cea mai elocventă lucrare de mari proporții, realizată cu migală, în daltă, este galeria înclinată ce coboară în trepte (Treptele romane) a cărei lungime este de 180 metri.
Cu aceste trepte s-a realizat interceptarea filonului Ana din care s-au deschis și alte filoane bogate în aur nativ, mai importante fiind Sofia și Mihaely”, arăta geologul Grigore Verdeș, în volumul „Extaz și agonie în mineritul zărăndean”.
Munca nu era deloc ușoară în minele de aur. Cele mai multe galerii erau înguste. Astfel, mare parte dintre muncitori erau nevoiți să se târâie prin anumite locuri. În ceea ce privește transportul minereului până la suprafață, acest lucru se făcea în coșuri de nuiele, unde era și sortat pentru a fi prelucrat.
Iar povestea poate fi înțeleasă mai bine de cei care ajung în această zonă pentru a se bucura de aceste comori ale naturii. Un alt detaliu important de știut e faptul că în apropiere Treptele Romane mai sunt păstrate câteva vestigii ce amintesc de primele exploatări miniere de pe teritoriul României.