ANPC a închis mai multe locuri de joacă din Sectorul 2, din cauza pericolului la care erau expuși copiii. Au fost constatate nereguli grave. Verificările au fost efectuate, marți, 20 august, la spațiile administrate de Primăria Sectorului 2, prin Administrația Domeniului Public (ADP) Sector 2.
În urma controalelor, la 109 parcuri dintre cele 136 supuse acțiunilor de verificare au fost găsite nereguli grave. Prin urmare, toate spațiile unde au fost constatate deficiențe au fost închise de reprezentanții ANPC.
Potrivit președintelui interimar al ANPC, Sebastian Hotca, copiii erau expuși pericolelor din cauza deficiențelor. Printre neregulile descoperite se numără folosirea echipamentelor fără protecții necesare.
De asemenea, unele dintre echipamente nu erau montate corect ori aveau elemente de lemn putrezit. Suprafețele antiimpact erau deteriorate și prezentau rupturi și exfolieri, iar echipamentele de cățărare și joacă erau uzate.
Altele nu erau prevăzute cu protecții specifice, mânere sau șuruburi. Totodată, unele leagăne sau echipamente erau prevăzute cu șezut metalic, interzise la folosire, având în vedere că prezentau „pericol de supraîncălzire prin frecare”, existând riscul apariției arsurilor la nivelul tegumentului.
Mai mult, în câteva locuri de joacă existau aparate de fitness cu sfori tocite. Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) spun că acestea se putea rupe oricând, punând în pericol persoanele.
Unele echipamente de cățărare aveau sfori legate cu improvizații, iar câteva dintre locurile de joacă nu aveau un gard de împrejmuire. Printre neregulile descoperite se numără și lipsa panourilor care ar fi trebuit să conțină regulamentul de funcționare și organizare.
„Locurile de joacă trebuie să reprezinte pentru toţi copiii acele spaţii în care să se poată bucura în siguranţă, în această etapă frumoasă a vieţii lor, fără a fi expuşi unor pericole care să le afecteze sănătatea sau chiar viaţa”, a transmis preşedintele interimar ANPC, Sebastian Hotca.
Potrivit ANPC, a fost aplicată o amendă în valoare de 10.000 de lei și un avertisment. De asemenea, utilizarea echipamentelor din locurile de joacă unde au fost găsite probleme este interzisă până la remedierea deficiențelor.