News

Locuri de muncă bine plătite, în România! Facultățile nu reușesc să dea suficienți absolvenți ai acestui profil

10.04.2019 | 21:50
Locuri de munca bine platite in Romania Facultatile nu reusesc sa dea suficienti absolventi ai acestui profil

România se confruntă cu o problemă a forței de muncă: are locuri bine plătite, dar nu sunt ocupate, căci facultățile nu reușesc să dea suficienți absolvenți. Majoritatea specialiștilor pleacă din țara noastră pentru un trai mai bune în afara ei, astfel că sute de mii de locuri de muncă rămân vacante, chiar dacă salariile sunt foarte atractive.

Locuri de muncă bine plătite lăsate în ”paragină”, în România

Potrivit statisticilor, România va avea nevoie de sute de mii de ingineri pentru mai multe domenii de activitate. Cifrele arată că în ultimii 30 de ani țara noastră a pierdut mai mult de 200.000 de ingineri. Salariul unui specialist poate ajunge și la câteva mii de euro pe lună. În situații dată, specialiștii avertizează.

„România va avea nevoie de aproximativ 400.000 de ingeneri, o cifră care depășește cu mult capacitatea ”de producție” a învățământului superior de specialitate din țara noastră”, este semnalul de alarma al specialiștilor, potrivit DC Business.

Locuri de muncă bine plătite, în România! Facultățile nu reușesc să dea suficienți absolvenți ai acestui profil
Facultățile nu reușesc să dea suficienți absolvenți ai acestui profil

Anul precedent, 220.000 de oameni și-au luat ”la revedere” de la România

Absolvenții universităților cu specific tehnic au primit mai mult de 10.000 de oferte de locuri de muncă anul precedent, iar cele mai multe ofereau venituri lunare foarte avantajoase. Cu toate acestea, tinerii au ales să profeseze în afara României. Astfel, din cauza deficitului de forță de muncă, marile companii din țară scot la bătaie salarii impresionante pentru viitorii lor angajați.

Locuri de muncă bine plătite, în România! Facultățile nu reușesc să dea suficienți absolvenți ai acestui profil
Tinerii continuă să plece din România

De altfel, există din ce în ce mai mulți absolvenți din diverse domenii care preferă să profeseze în străinătate, companiile occidentale părând mult mai atractive decât cele din România. Anul precedent, 220.000 de oameni și-au luat ”la revedere” de la țara în care s-au născut, pentru o viață mai sigură ori pentru experiențe noi. Jumătate din ei sunt tineri cu vârste cuprinse între 15-34 de ani.

Tags: