News

Locuri libere la vaccinare. Ministerul Sănătății anunță suplimentarea dozelor cu AstraZeneca

19.02.2021 | 16:06
ADVERTISEMENT

Platforma RO Vaccinare informează că sunt locuri libere la administrarea serului anti-Covid-19. Ministerul Sănătății a anunțat suplimentarea dozelor cu AstraZeneca.

Astfel, în perioada 23 februarie – 14 martie, sunt diponibile mai bine de 110.000 de locuri la imunizarea cu serul produs de compania farmaceutică anglo-suedeză.

ADVERTISEMENT

Autoritățile mai anunță că se pot face înscrieri pe platforma de programare. Totodată, au reamintit că oamenii între 18 și 55 de ani pot opta pentru serul produs de AstraZeneca.

Locuri libere la vaccinare. Ministerul Sănătății anunță suplimentarea dozelor cu AstraZeneca

Anunțul a fost făcut pe rețelele de socialiare: „peste 110.000 locuri disponibile pentru imunizarea cu vaccinul produs de AstraZeneca, în perioada 23 februarie – 14 martie!”

ADVERTISEMENT

„La acest moment, pe platforma de programare se pot face înscrieri pentru imunizarea cu vaccinul produs de AstraZeneca. Cu sprijinul colegilor de la STS, periodic, platforma va fi actualizată și va permite programarea la vaccinare”, se arată pe pagina de Facebook RO Vaccinare.

Autoritățile au reamintit și care sunt categoriile de oameni care se pot programa la vaccinarea cu serul AstraZeneca: „conform recomandărilor din România, vaccinul produs de AstraZeneca se administrează persoanelor cu vârste cuprinse între 18-55 de ani”.

ADVERTISEMENT

„Persoanele de peste 55 de ani, eligibile pentru etapa a II-a, se vor putea programa pentru imunizarea cu vaccinurile de la Pfizer-BioNTech și Moderna începând cu prima parte a lunii martie, odată cu deschiderea unor noi centre de vaccinare. Dozele livrate în perioada următoare României, de companiile Pfizer-BioNTech și Moderna, sunt destinate imunizării persoanelor care au deja progrămari în platformă, atât pentru prima, cât și pentru a doua doză de vaccin”, au mai informat.

Vaccinul produs de AstraZeneca este recomantat persoanelor tinere. Acesta a arătat o eficicacitate de 70%, mult sub cea oferită de serurile produse de Pfizer/ BioNTech și Moderna, în jur de 90 %.Cu toate acestea, specialiștii dau aigurări că protecția oferită este una sufiecientă, cu mult peste vaccinurile clasice pentru gripa sezonieră.

ADVERTISEMENT

În schimb, la nivelul Uniunii Europene există un nivel crestut de scepticism cu privire la acest ser, fiind folosite foarte puține doze în majoritatea țărilor. Cele mai mai temeri sunt cele legate de efectele adverse, acestea fiind reprezentate de stări febrile, dureri de cap sau musculare, greață și oboseală.

ADVERTISEMENT