News

Locurile cel mai ridicat risc de infectare cu coronavirus. Studiu american

27.12.2020 | 20:15
Locurile cel mai ridicat risc de infectare cu coronavirus Studiu american
ADVERTISEMENT

Gradul ridicat de contagiozitate al SARS-CoV-2 a determinat încă de la începutul pandemiei efectuarea unor studii legate de locurile în care riscul de transmitere a COVID-19 este cel mai ridicat. Unul dintre acestea arată că gospodăriile familiale și micile reuniuni sunt cele mai riscante, informează stirileprotv.ro, citând ABC News.

Autoritățile din statele lumii au impus o serie întreagă de restricții, însă o mare parte din ele au avut o eficiență limitată. În cazurile în care nu  s-a decis carantinarea totală, au fost impuse restricții de călătorie, iar școlile și sălile de sport au fost închise.

ADVERTISEMENT

Restricțiile nu au avut întotdeauna succesul scontat, un indiciu că principala cale de transmitere este alta decât cea reprezentată de instituțiile publice sau private sau de mijloacele de transport în comun.

Propria casă, cel mai periculos loc

Un studiu realizat în Statele Unite, la New York, pe baza anchetelor epidemiologice în urma cărora au fost depistați contacții direcți, a arătat că circa 70% din cazurile de transmitere au apărut în gospodării, adică  în sânul familiei, precum și în micile adunări informale la care au participat un număr relativ restrâns de cunoștințe comune.

ADVERTISEMENT

Adunările informale ar fi putut juca cel mai mare rol în răspândirea bolii”, a declarat medicul epidemiolog John Brownstein, colaborator al ABC News.

O explicație posibilă avansată de realizatorii studiului este că atunci când oamenii se adună în grupuri de mici dimensiuni, doar cu familia și prietenii, au tendința să devină mai puțin prudenți, să renunțe la măști și să se stea în același spațiu închis mai multă vreme, lucru de facilitează transmiterea virusului.

ADVERTISEMENT

De asemenea, un alt studiu, realizat de Centrul Medical al Universității din Mississippi pe un eșantion care cuprindea copii și adolescenți care au fost testați pozitiv cu COVID-19, a arătat că locurile în care s-a realizat preponderent transmiterea bolii au fost adunările sociale mici.

Alte studii au vizat în special modul de răspândire a virusului în restaurante și baruri. Și acestea sunt locuri cu risc ridicat deoarece oamenii stau în spații închise, cu aerisire slabă, unde nu poartă măștile de protecție.

ADVERTISEMENT

Epidemiologul John Brownstein a precizat că școlile sunt un spațiu relativ sigur, chiar dacă adună mai multe persoane la un loc.

ADVERTISEMENT