News

Locurile de joacă din Bucureşti, adevărate parcuri ale groazei: rugină, mizerie, seringi! Leagănele şi toboganele bagă copiii în spital. Foto

Locurile de joacă pentru copii s-au transformat în adevărate parcuri ale groazei în București!
25.06.2021 | 17:41
Locurile de joaca din Bucuresti adevarate parcuri ale groazei rugina mizerie seringi Leaganele si toboganele baga copiii in spital Foto
Locurile de joacă din București au devenit adevărate pericole. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

București, cel mai important oraș al țării, început de vară scăldat de ploi. Coordonate, trebuie să recunoaștem cu toții,  nu tocmai perfecte din punctul de vedere al unui copil și așa tracasat de un an dificil și de trecerile dese din sistemul online în bănci și invers. Drept pentru care primele zile sănătoase de vară și vacanța mare au venit la pachet cu zâmbete și două luni de relaxare.

Nu și cu locuri de joacă și de petrecere a timpului liber. Primarii de sector, dar și administrațiile care se ocupă de spațiile amenajate în parcuri special pentru copii n-au avut în plan nici măcar trecerea în revistă a problemelor existente. Despre o eventuală rezolvare nici nu poate fi vorba.

ADVERTISEMENT

Locurile de joacă, adevărate parcuri ale groazei în Capitală!

Concret, locurile de joacă din parcurile bucureștene au devenit spații care îți pot trimite copilul direct în spital. Leagăne lipsă, rupte și în cel mai bun caz ruginite, tobogane din care micuții pot cădea oricând, balansoare devastate și o mizerie de nedescris au găsit reporterii FANATIK în cele mai mari parcuri din București.

Mai mult decât atât, pericolele par a fi la tot pasul. Indivizi certați cu legea și de care cei din serviciul de pază nici măcar nu se ating de teama consecințelor, au pus stăpânire pe anumite spații. Au transformat totul în locuri de băut și nu o dată copilașii au fost nevoiți să facă slalom printre sticle sau, mai rău, seringi.

ADVERTISEMENT

Parcul Regele Mihai I, fostul Herăstrău, pare rupt de realitate și decupat dintr-un film de groază. Spațiile special concepute pentru copii sunt de-a dreptul șocante. Nimeni nu a mai reparat nimic de ani de zile, rugina a pus stăpânire pe toate și banalele leagăne au devenit capcane pentru copii și părinți.

Apa de ploaie a acoperit totul, nu se poate intra și micuții privesc cu lacrimi în ochi scena. Nimeni nu face nimic, toată lumea ridică din umeri. Angajații de la salubritate spun că nu este treaba lor, în timp ce Poliţia Locală fentează elegant problema și aruncă totul în cârca autorităților.

ADVERTISEMENT

„De sticle îi întrebați? Acum două zile se alergau șobolanii chiar aici, în spațiul de joacă. E un jeg și o indolență de n-ai văzut. Am doi copii, vin constant pentru că stau în apropiere.

De când s-au montat locurile astea de joacă așa au rămas. Nimeni nu le-a mai făcut nimic, nimeni nu a mai strâns un șurub. Era un măgăruș fără o ureche, așa a stat doi ani cred, se zgâriau ăștia mici, nimeni nu a venit să-l ia, să-l repare, nimic”, a zis un părinte exasperat de lipsa de reacţie a autorităţilor.

ADVERTISEMENT

Rugină, mizerie și seringi în spațiile de joacă din parcuri

Situația din Herăstrău nu este singulară, din păcate. În Cișmigiu, problemele curg cu nemiluita și părinții își spun supărările imediat cum văd un aparat de fotografiat. „Sunteți de la Primărie? Ah, presa. Bine ați venit. Pe vremuri, aici, era un parc, poate ați auzit de el, Cișmigiu. Între timp ar mai fi rămas ceva, dar e undeva dedesubt. Peste el s-au strâns niște tone de mizerie. 

Aveți grijă să nu vă tăiați, faceți poze și la sticla aia. Să vadă toată lumea cum o sticlă de vin se odihnește sub un tobogan. Vreți să vă spun ceva? Aici nu e vina primarului sau a președintelui, domne. Aici e nesimțirea omului.

Dacă nu găsești o bancă în Cișmigiul ăsta să bei nenorocita aia de sticlă de vin înseamnă că ești prost. Sau nesimțit și aia e. Te bagi sub tobogan că atât te duce mintea”, a explicat un bunic.

Bărbatul își ghidează nepoțica printre leagăne și spune că opțiunile sunt puține. „Unele sunt stricate, altele pline de rahați de porumbel. Puține sunt întregi și pe ele e o luptă. Venim de dimineață ca să apuce să se dea. Sunt doar câteva bune și o mulțime de copii. Cum îi poți explica unui copil de 3 ani că primarul sau ăștia care se ocupă de parcuri nu își fac treaba? 

Știți cât o interesează pe Raisa mea? Ce răbdare să aibă o fetiță de 3 ani , câtă înțelegere? M-am și certat cu maică-sa. Mi-o dă curată afară, în rochiță albă și când o duc în casă e neagră.

Nu mai scrieți că scrieți degeaba. Vă spun eu cum o să fie. Primarul o să dea vina pe administrația parcurilor, administrația parcurilor pe cei de la curățenie și ăștia pe cine mai apucă. Și nimeni nu repară nimic. Ne ferim copiii să nu se taie în leagăne și tiribombele lor de doi lei”, a continuat acesta.

De remarcă că în București sunt câteva sute de locuri de joacă pentru copii. Vorbim și despre parcurile de sector, dar și spațiile amenajate între blocuri. Multe dintre ele sunt la pământ și au nevoie neapărat de intervenții și reparații.

ADVERTISEMENT