Joburile practicate de mii de persoane care încep să dispară din România. Inteligența artificială își spune cuvântul, iar oamenii riscă să rămână șomeri în viitorul apropiat. Despre ce meserii este vorba.
FMI preconizează că inteligența artificială va impacta 60% din angajații din economiile dezvoltate, iar aproximativ jumătate dintre aceștia vor obține o productivitate sporită și câștiguri mai mari. Însă, cei care se vor acomoda și vor învăța să utilizeze noile tehnologii vor fi mai bine pregătiți pentru succes.
Astfel, joburile din România care ușor-ușor vor dispărea sau, mai degrabă, vor avea variante îmbunătățite, sunt cele care țin de secretariat, casierii, servicii poștale, vânzători de bilete și operatori care introduc date în computer.
Angajatorii estimează că 44% din abilitățile angajaților vor fi afectate în următorii 5 ani, iar 60% dintre lucrători vor necesita cursuri de formare. Principalele abilități necesare sunt gândirea analitică și creativă, urmate de inteligența artificială și big data.
De altfel, se preconizează că munca în sistem hibrid nu va dispărea. Angajații consideră că lucrul de acasă aduce multiple avantaje: economii financiare, de timp și energie, flexibilitate, precum și posibilitatea de a-și personaliza spațiul de lucru.
În țara noastră, conform datelor adunate, rata omajului în rândul persoanelor cu vârsta sub 25 de este una îngrijorătoare, în jur de aproape 27%, față de media UE 14,5%.
Iar cei care au cele mai mari șanse să rămână fără locurile de muncă din România sunt persoanele care au trecut deja de 50 de nai. Cei care fac parte din această categorie au o probabilitate de 5 ori mai mare de a rămâne în șomaj peste doi ani decât un tânăr de sub 25 de ani.
Tranziția de la șomajul pe termen scurt la cel pe termen lung este descurajantă pentru o persoană care a muncit constant timp de 30 de ani și care, dintr-o dată, se regăsește lăsată deoparte. Conform datelor statistice, peste 100.000 de români se află în această situație.
Astfel că, unii ajung să se pensioneze anticipat. Marian Ionescu face parte dintre șomerii mai în vârstă de 50 de ani. A lucrat ca șofer până când angajatorul a decis să-l înlocuiască cu un tânăr care acceptă un salariu mai mic.
„Dacă am fi în America probabil că aș putea să-l dau în judecată pe motiv de discriminare de vârstă. Nu se compară experiența și abilitățile mele ca șofer cu cele ale unui puști. Dar suntem în România, nu la americani”, a declarat românul, conform hotnews.ro.