News

Locurile de muncă plătite chiar și cu 1.000 de euro pe lună pe care nu le vrea aproape nimeni. Ce trebuie să faci

Locurile de muncă plătite chiar și cu 1.000 de euro pe lună pe care nu le vrea aproape nimeni. Ce trebuie să faci pentru a te angaja în acest domeniu ocolit de mulți.
23.05.2023 | 07:43
Locurile de munca platite chiar si cu 1000 de euro pe luna pe care nu le vrea aproape nimeni Ce trebuie sa faci
Locurile de muncă plătite chiar și cu 1.000 de euro pe lună. Foto: Inquam - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Locurile de muncă plătite chiar și cu 1.000 de euro pe lună pe care nu le vrea aproape nimeni. Ce trebuie să faci pentru a te angaja în acest domeniu ocolit de mulți. E vorba, mai exact, de criza profundă de personal din HORECA, acolo unde angajatorii au ajuns să facă soluții de compromis pentru că nu găsesc angajați.

Locurile de muncă plătite chiar și cu 1.000 de euro pe lună

Potrivit RTV, noul sezon estival este aproape, însă prea puțini sunt dispuși să se angajeze în domeniu, pe litoral, chiar șu cu salarii de până la 1.000 de euro pe lună. În aceste condiții ospătarii ajung să fie cetățeni străini din țări sărace din Asia, sau studenți care ar vrea să facă un bacșiș pe durata verii.

ADVERTISEMENT

”Am fost la Bursa locurilor de muncă, am ofertat ospătari şi barmani pentru pensiunea noastră, dar, din păcate, nu există interes pentru aceste locuri de muncă”, a explicat un proprietar de pensiune pentru sursa citată. ”La noi este sezonier. Nu ne avantajează cu absolut nimic. Faptul că avem doar şase luni care merg consecutiv pe an, nu ne ajută foarte mult să îi ţinem toată perioada anului”, se plânge un alt angajator din domeniu.

Cele mai bine plătite posturi din domeniu sunt cele de barman și ospătar, pentru că salariile aici pot oscila între 800 și 1000 de euro. Problema e că oamenii fug de aceste joburi când vine vorba de sezonul estival, care implică foarte multă muncă și stat peste program, din cauza ”nebuniei” de pe litoralul românesc de pe perioada verii. Așadar, dacă vrei un job în domeniu, aplică cu multă încredere, pentru că sunt șanse mari să nu ai concurență reală pentru acel post.

ADVERTISEMENT

Așa cum arătau platformele de angajare în urmă cu o lună, numărul locurilor de muncă oferite pe litoral a crescut cu 25% în ultima lună, însă nu prea multă lume se înghesuie să le ocupe. Nevoia de muncitori sezonieri se resimte din plin în HORECA și Turism, însă și în vânzări și construcții se caută oameni, fiind înregistrată o creștere de 15-17%.

Mai mult, în Constanța se caută inclusiv bucătari și salariile oferite ajung la 1.500 de euro pe lună, în timp ce un ghid turistic sau un asistent de recepție au salarii cuprinse între 500 și 900 de euro. Un manager de restaurant pe litoral primește 900 – 1.200 de euro, iar un coordonator evenimente poate pleca acasă cu 800 – 1.400 de euro într-o lună. Cel mai bine plătit ar fi un manager de restaurant căruia i se oferă 1.000 – 1.500 de euro pe lună.

ADVERTISEMENT

Exceptând Constanța și litoralul românesc, angajări masive se mai fac în București, Brașov și Cluj-Napoca. Cei care doresc să-și încerce norocul în străinătate o pot face în domeniul construcțiilor, unde se oferă salarii de 3.000 de euro net, sau în construcții navale, în Germania, unde salariile sunt între 1.550 de euro și 3.000 de euro în mână, pe lună.

Anul trecut, o terasă cunoscută din Vama Veche anunța că are nevoie de barmani pe care îi plătea cu 7.000 de lei pe lună, pe lângă o masă caldă pe zi și cazare. În general tinerii sunt cei care acceptă aceste joburi sezoniere, pentru 3-4 luni, pentru că adulții responsabili nu vor să se lege la cap cu astfel de meserii temporare.

ADVERTISEMENT

Cert e că astfel de salarii mari nu atrag neapărat angajați, cum era și cazul acelei terase din Vama Veche. De altfel, cei din Vamă căutam și responsabili pentru curățenie și debarasare, cărora li se oferea 3.600 de lei pe lună, precum și ajutori de bucătar care urmau a fi plătiți cu 4.000 de lei, pe lângă barmanii plătiți cu 7.000 de lei.

ADVERTISEMENT
Tags: