News

Locurile de muncă plătite chiar și cu 1.000 de euro pe lună pe care nu le vrea aproape nimeni. Ce trebuie să faci

Locurile de muncă plătite chiar și cu 1.000 de euro pe lună pe care nu le vrea aproape nimeni. Ce trebuie să faci pentru a te angaja în acest domeniu ocolit de mulți.
23.05.2023 | 07:43
Locurile de munca platite chiar si cu 1000 de euro pe luna pe care nu le vrea aproape nimeni Ce trebuie sa faci
Locurile de muncă plătite chiar și cu 1.000 de euro pe lună. Foto: Inquam - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Locurile de muncă plătite chiar și cu 1.000 de euro pe lună pe care nu le vrea aproape nimeni. Ce trebuie să faci pentru a te angaja în acest domeniu ocolit de mulți. E vorba, mai exact, de criza profundă de personal din HORECA, acolo unde angajatorii au ajuns să facă soluții de compromis pentru că nu găsesc angajați.

Locurile de muncă plătite chiar și cu 1.000 de euro pe lună

Potrivit RTV, noul sezon estival este aproape, însă prea puțini sunt dispuși să se angajeze în domeniu, pe litoral, chiar șu cu salarii de până la 1.000 de euro pe lună. În aceste condiții ospătarii ajung să fie cetățeni străini din țări sărace din Asia, sau studenți care ar vrea să facă un bacșiș pe durata verii.

ADVERTISEMENT

”Am fost la Bursa locurilor de muncă, am ofertat ospătari şi barmani pentru pensiunea noastră, dar, din păcate, nu există interes pentru aceste locuri de muncă”, a explicat un proprietar de pensiune pentru sursa citată. ”La noi este sezonier. Nu ne avantajează cu absolut nimic. Faptul că avem doar şase luni care merg consecutiv pe an, nu ne ajută foarte mult să îi ţinem toată perioada anului”, se plânge un alt angajator din domeniu.

Cele mai bine plătite posturi din domeniu sunt cele de barman și ospătar, pentru că salariile aici pot oscila între 800 și 1000 de euro. Problema e că oamenii fug de aceste joburi când vine vorba de sezonul estival, care implică foarte multă muncă și stat peste program, din cauza ”nebuniei” de pe litoralul românesc de pe perioada verii. Așadar, dacă vrei un job în domeniu, aplică cu multă încredere, pentru că sunt șanse mari să nu ai concurență reală pentru acel post.

ADVERTISEMENT

Așa cum arătau platformele de angajare în urmă cu o lună, numărul locurilor de muncă oferite pe litoral a crescut cu 25% în ultima lună, însă nu prea multă lume se înghesuie să le ocupe. Nevoia de muncitori sezonieri se resimte din plin în HORECA și Turism, însă și în vânzări și construcții se caută oameni, fiind înregistrată o creștere de 15-17%.

Mai mult, în Constanța se caută inclusiv bucătari și salariile oferite ajung la 1.500 de euro pe lună, în timp ce un ghid turistic sau un asistent de recepție au salarii cuprinse între 500 și 900 de euro. Un manager de restaurant pe litoral primește 900 – 1.200 de euro, iar un coordonator evenimente poate pleca acasă cu 800 – 1.400 de euro într-o lună. Cel mai bine plătit ar fi un manager de restaurant căruia i se oferă 1.000 – 1.500 de euro pe lună.

ADVERTISEMENT

Exceptând Constanța și litoralul românesc, angajări masive se mai fac în București, Brașov și Cluj-Napoca. Cei care doresc să-și încerce norocul în străinătate o pot face în domeniul construcțiilor, unde se oferă salarii de 3.000 de euro net, sau în construcții navale, în Germania, unde salariile sunt între 1.550 de euro și 3.000 de euro în mână, pe lună.

Anul trecut, o terasă cunoscută din Vama Veche anunța că are nevoie de barmani pe care îi plătea cu 7.000 de lei pe lună, pe lângă o masă caldă pe zi și cazare. În general tinerii sunt cei care acceptă aceste joburi sezoniere, pentru 3-4 luni, pentru că adulții responsabili nu vor să se lege la cap cu astfel de meserii temporare.

ADVERTISEMENT

Cert e că astfel de salarii mari nu atrag neapărat angajați, cum era și cazul acelei terase din Vama Veche. De altfel, cei din Vamă căutam și responsabili pentru curățenie și debarasare, cărora li se oferea 3.600 de lei pe lună, precum și ajutori de bucătar care urmau a fi plătiți cu 4.000 de lei, pe lângă barmanii plătiți cu 7.000 de lei.

ADVERTISEMENT
Tags:
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
Cristiano Ronaldo și-a aflat pedeapsa, după gesturile obscene din Arabia Saudită
Cristiano Ronaldo și-a aflat pedeapsa, după gesturile obscene din Arabia Saudită
Ce tehnică avea asistenta din Galați pentru a nu fi prinsă făcând cumpărături...
Ce tehnică avea asistenta din Galați pentru a nu fi prinsă făcând cumpărături cu carduri furate din spital
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că...
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că vorbește cu români. Toată lumea a rămas fără reacție
Cele mai bune trei plaje din lume sunt toate în Europa
Cele mai bune trei plaje din lume sunt toate în Europa
Cum arată Modelul A, mașina zburătoare
Cum arată Modelul A, mașina zburătoare "scoasă din romanele SF" a companiei Alef Aeronautics
Doi candidați la primărie au fost împuşcaţi la câteva ore distanță în același...
Doi candidați la primărie au fost împuşcaţi la câteva ore distanță în același oraș din Mexic
Un lanț românesc de restaurante renunță la toți angajații străini. ”Trebuie învățați să...
Un lanț românesc de restaurante renunță la toți angajații străini. ”Trebuie învățați să se spele pe mâini, sunt un dezastru”
Toți românii trebuie să știe asta. Când vor intra pensiile recalculate. Anunțul făcut...
Toți românii trebuie să știe asta. Când vor intra pensiile recalculate. Anunțul făcut de Marcel Ciolacu
Ciclonul care a răvășit Europa ajunge în România. Vor fi ninsori și vreme...
Ciclonul care a răvășit Europa ajunge în România. Vor fi ninsori și vreme rea
Oana Roman, mesaj pentru familia lui Pepe, după înmormântarea Mioarei Roman. 'Fără voi..'
Oana Roman, mesaj pentru familia lui Pepe, după înmormântarea Mioarei Roman. 'Fără voi..'
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
În ce condiții ar lansa Putin arsenalul nuclear rusesc? Dosare militare secrete care...
În ce condiții ar lansa Putin arsenalul nuclear rusesc? Dosare militare secrete care explică principiile utilizării armelor nucleare, scurse în presă
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este...
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este una dintre cele mai căutate destinații turistice din lume