Şacalii s-au înmulţit într-un număr îngrijorător în ultima perioadă şi au ajuns să pe stăpânire pe suprafeţe tot mai mari, unele dintre ele chiar în proximitatea marilor oraşe. Specialiştii de la Garda Forestieră spun că la nivelul României sunt aproximativ 40.000 de exemplare de şacali.
Pădurile din Ilfov sunt împânzite de şacali, după cum avertizează reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor Vânătoreşti din România. De altfel, în urmă cu câteva săptămâni a devenit viral un videoclip în care au fost filmaţi urlând, într-o noapte, la marginea localităţii Brăneşti.
Chiar dacă până acum nu au fost semnalate atacuri asupra oamenilor, cum s-a întâmplat în Bulgaria, cei care locuiesc în apropierea pădurilor spun că se tem să mai iasă din casă după lăsarea serii, de frica şacalilor, după cum relatează TVR Info.
Vânătorii, la rândul lor, se plâng că din cauza înmulţirii excesive, şacalii dau iama şi în vânat, iar atunci când nu găsesc nimic să vâeze, ajung să mănânce chiar şi cerealele puse pentru căprioare de către rangeri.
„Au de suferit efectivele de vânat, căprioara, cerbul şi chiar porcul mistreţ. Vorbim de animalele tinere. Dacă foamea îl împinge, bineînţeles, ajunge să interacţioneze cu noi, poate să atace. În plus, şacalii sunt vector pentru boli, precum rabia”, spune Alexandru Rosetti, de la Direcţia Silvică Ilfov.
Dar, bineînţeles, şacalii reprezintă un pericol real pentru gospodăriile oamenilor. „Şacalii mi-au mâncat toate găinile! Aveam în jur de 20 de găini. Pe unele cred că le-au mâncat, pe altele doar le-au omorât. Eu am văzut doar unul, dar maică-mea spune că a văzut vreo patru-cinci”, se plânge un locuitor din Brăneşti.
La mijlocul secolului al XX-lea, şacalul intra doar ocazional pe teritoriul Ungariei şi României , de unde mai trecea şi în Republica Moldova. În schimb specialiştii afirmă că din 1989 s-a stabilit în Macedonia, România, Slovacia şi Cehia, populaţia s-a înmulţindu-se exponenţial în ultimii ani.