News

Locurile din România unde se găsesc ape tămăduitoare

23.04.2020 | 20:29
Locurile din Romania unde se gasesc ape tamaduitoare
Mănăstirea Prislop, un colț de Rai. Foto: Coltisorderomania
ADVERTISEMENT

Izborul Tămăduirii este o mare sărbătoare creștină, închinată Măicii Domnului. Sărbătoarea nu are o dată anume, fiind trecută în calendar în vinerea din Săptămâna Luminată.

Izvoarele tămăduitoare din România

În 2020, sărbătoarea cade pe 24 aprilie, iar toate bisericile vor oficia slujbe de sfințire a apei, denumite Aghiasma Mică.

ADVERTISEMENT

Sărbătoarea amintește de o minune petrecută lângă Constantinopol, actualul Istanbul din Turcia. Maica Domnului i-ar fi arătat în 457 împăratului Leon cel Mare, înainte de urcarea pe tron, un izvor cu apă vindecătoare.

Împăratul, mergând prin pădure, a dat de un orb rănit care i-a cerut apă. Maica Domnului l-a ghidat pe împărat spre un izvor de apă tămăduitoare care i-a redat vederea orbului. Minunea a ajuns la urechile tuturor, astfel că împăratul a ridicat o biserică peste acel izvor.

ADVERTISEMENT

Împăratul Justinian, care suferea de o boală grea, s-a vindecat după ce a băut din același izvor. Drept mulțumire, a construit o biserică și mai mare în acel loc, însă biserica a ars în 1453, la căderea Constantinopolului.

Biserica „Izvorul Tămăduirii” din Istanbul datează din secolul XIX și a fost construit peste fostele biserici distruse de război, devenind un loc de pelerinaj. Credincioșii care merg acolo pot să bea aghiasmă tot timpul anului, crezând cu tărie că acea apă vindeca orice boală.

ADVERTISEMENT

AGHEASMĂ s. f. (în religia creștină) 1. Apă sfințită. ◊ Agheasma mare = slujba pentru sfințirea apei la Bobotează. Agheasma mică = slujba săvârșită de mai multe ori pe an, în diferite locuri. 2. Slujbă religioasă pentru sfințirea apei. [Var.: aiásmă s. f.] – Din sl. agiazma.

Locurile din România unde se găsesc ape tămăduitoare

Cei care nu pot ajunge la Istanbul pentru a vizita izvorul tămăduitor, pot să facă acest lucru în România.

ADVERTISEMENT

Primul izvor tămăduitor se află la Mănăstirea Ghighiu, acolo unde există și o icoană făcătoare de minuni a Măicii Domnului din anul 1958. Icoana datează din secolul al XVI-lea şi a fost adusă şi dăruită aşezământului de la Ghighiu de episcopul Vasile Samaha de Sergiopolis, din Siria, la 25 februarie 1958.

Mănăstirea Dervent este un alt loc unde se găsește un izvor cu apă vindecătoare, alături de Mănăstirile Horaicioara și Prislop.

Mănăstirea Dervent este o mănăstire ortodoxă din România situată în satul Galița, județul Constanța. Mănăstirea Ghighiu este o mănăstire ortodoxă din România situată în satul Ghighiu, județul Prahova.

Mănăstirea Prislop este o mănăstire din România situată în apropierea satului Silvașu de Sus din județul Hunedoara. Biserica mănăstirii, edificiu din secolul al XVI-lea, a fost declarată monument istoric, cu codul HD-II-m-A-03447.[2] , ce datează din 1564.

Mănăstirea Horaița este o mănăstire ortodoxă din România situată în comuna Crăcăoani, județul Neamț.

ADVERTISEMENT