News

Locurile unde s-au infectat cu coronavirus cei mai mulți americani. Unde ești cel mai expus

14.11.2020 | 15:50
Locurile unde sau infectat cu coronavirus cei mai multi americani Unde esti cel mai expus
ADVERTISEMENT

Spațiile interioare aglomerate sunt locurile în care cei mai mulți americani au contractat noul coronavirus la începutul pandemiei, arată rezultatele unui studiu efectuat de cercetători de la mai multe universități americane.

Studiul a analizat datele de mobilitate furnizate de rețelele de telefonie mobilă din 10 zone metropolitane din SUA în perioada martie-mai a acestui an.

ADVERTISEMENT

Noua analiză oferă estimări mai precise pentru cât de mult a contribuit fiecare tip de spațiu închis la focarele din mediul urban, însă nu a analizat datele referitoare la școli sau la locul de muncă.

Locurile unde s-au infectat cei mai mulți americani

Restaurantele, sălile de sport, cafenelele și alte locuri aglomerate din interior sunt responsabile pentru aproximativ 8 din 10 noi infecții cu coronavirus în primele luni ale epidemiei în SUA, potrivit analizei publicate în revista Nature.

ADVERTISEMENT

Studiul, care a utilizat datele de mobilitate furnizate de rețelele de telefonie mobilă din 10 zone metropolitane din SUA din martie până în mai, oferă, de asemenea, o explicație pentru motivul pentru care multe cartiere cu venituri mici au fost cele mai afectate. Locurile publice din acele comunități erau mai aglomerate decât în cele mai bogate, iar rezidenții erau mai mobili în medie, probabil din cauza cerințelor de muncă.

Zonele metropolitane analizate au fost Atlanta, Chicago, Dallas, Houston, Los Angeles, Miami, New York, Philadelphia, San Francisco și Washington D.C.

ADVERTISEMENT

Noua analiză oferă estimări mai precise pentru cât de mult a contribuit fiecare tip de spațiu închis la focarele urbane, urmărind mobilitatea pe intervale orare și luând în considerare reducerile de mobilitate din perioadele de lockdown sau alte modificări care au avut loc în acele prime luni ale pandemiei. Nu au fost analizate datele cu privire la infectările în școli sau la birou.

„Restaurantele erau de departe cele mai riscante locuri, de aproximativ patru ori mai riscante decât sălile de sport și cafenelele, urmate de hoteluri” în ceea ce privește noile infecții, a declarat Jure Leskovec, informatician la Universitatea Stanford și autor principal al raportului.

ADVERTISEMENT

Studiul a fost o colaborare între oamenii de știință de la Stanford, Universitatea Northwestern, Microsoft Research și Chan Zuckerberg Biohub.

Oficialii publici din întreaga Europă și din anumite zone ale Statelor Unite, au început să instituie închideri parțiale ale restaurantelor și barurilor sau ore limitate în interior, deoarece numărul noilor infecții a crescut în ultimele săptămâni.

Aceste măsuri sunt deosebit de importante în zonele cu venituri mai mici, sugerează noul studiu. Infecțiile au explodat în multe astfel de comunități primăvara trecută, iar noul model oferă o explicație probabilă: spațiile închise locale tind să fie mai aglomerate decât în alte părți. Magazinele alimentare, de exemplu, au de obicei aproximativ 60% mai multe persoane pe metru pătrat, în medie, decât în zonele mai bogate, iar cumpărătorii rămân înăuntru mai mult timp. Și locuitorii au mai puține posibilități de a rămâne acasă.

Concentrându-se pe spațiile publice închise, cercetătorii ar putea, de asemenea, să modeleze impactul restricțiilor parțiale. Limitarea ocupării restaurantelor la o cincime din capacitate, de exemplu, ar reduce noile infecții cu 80%, păstrând în același timp aproximativ 60% din clienți.

ADVERTISEMENT