News

Londra și Olanda ar putea ajunge aproape complet sub ape până în 2100. Scenariu pesimist privind nivelul mării

Creșterea nivelului mării din cauza încălzirii globale ar putea avea efecte catastrofale asupra regiunii de nord-vest a Europei.
27.11.2022 | 12:53
Londra si Olanda ar putea ajunge aproape complet sub ape pana in 2100 Scenariu pesimist privind nivelul marii
Zonele care vor fi inundate în nord-vestul Europei/ Sursă: harta - coastal.climatecentral.org
ADVERTISEMENT

Londra și multe alte orașe din Marea Britanie ar putea ajunge sub ape până la finele secolulului XXI, aceeași soartă având-o zone întinse din Olanda și Belgia, scrie Euronews.

Organizația Climate Central a publicat rezultatele unei simulări privind impactul unei creșteri a temperaturii globale cu 3 grade Celsius până în anul 2100. Rezultatele arată că o creștere a temperaturilor va determina o creștere a nivelului mărilor și oceanelor astfel încât vor fi inundate zone în care, în momentul de față, trăiesc circa 275.000.000 de oameni.

ADVERTISEMENT

Impactul va fi deosebit de puternic în Marea Britanie, unde cea mai mare parte a capitalei Londra, inclusiv centrul orașului, va fi cuprinsă de ape.

De altfel, coasta de est britanică va fi deosebit de afectată. O mare parte din East Midlands va fi inundată, iar Cambridge ar putea deveni oraș la Marea Nordului.

ADVERTISEMENT

Este anticipată o creștere a nivelului mării și de-a lungul văii râului Humber, orașul Hull dispărând complet sub ape. Riscul este mare și pentru unele zone de pe coasta de vest, îndeosebi pentru capitala Țării Galilor, Cardiff.

Marile orașe din Olanda vor fi inundate

Însă toate aceste efecte ale creșterii apelor pălesc prin comparație cu ce s-ar putea întâmpla în Olanda, unde nu mai puțin de jumătate din țară va fi înghițită de ape. Este vorba de jumătatea cea mai populată, unde se află principalel orașe ale țării: Amsterdam, Rotterdam și Haga. Dintre orașele mari, doar Eindhoven și Arnhem vor scăpa de inundare.

ADVERTISEMENT

În Germania vecină, portul Bremerhaven, precum și orașul Bremen vor fi cuprinse de ape, iar Hamburg va fi foarte vulnerabil la inundații. În Belgia, suprafețele vor fi mai mici decât în Olanda vecină, însă apele vor crește suficient încât să scufunde orașe importante precum Antwerp, Bruges sau Ghent.

Royal Society din Marea Britanie a postat pe site un material în care se spune că nivelul mării a început să crească din 1993, rata de creștere anuală la nivel global din ultimul deceniu fiind de circa 3,6 mm.

ADVERTISEMENT

Dacă dioxidul de carbon și celelalte gaze cu efect de seră vor crește în ritmul de acum, este de anticipat că nivelul mării ar putea să crească, cel puțin, cu încă 0,4-0,8 metri până în 2010. Viitoare topiri ale calotei glaciare ar face ca aceste valori să fie mult mai mari”, se arată în materialul publicat de Royal Society.

ADVERTISEMENT