Sporturi

Loredana Toma țintește o nouă medalie pentru România: “Vreau să-mi bat recordul european”

24.02.2019 | 08:33
Loredana Toma tinteste o noua medalie pentru Romania Vreau sami bat recordul european

Halterofila Lorenada Toma are gânduri mari pentru Campionatul European din luna aprilie. Are 23 de ani, este triplă campioană mondială și de șase ori cea mai bună din Europa la seniori, multiplă medaliată cu aur în întrecerile juniorilor, și de la 12 ani se “luptă” cu greutățile! Loredana Toma concurează la categoria 64 de kilograme, face câte două antrenamente pe zi și ridică în jur de zece tone, iar pregătirea durează 12 luni pe an!

Nu are vacanță și renunță la orice ar face o tânără de vârsta ei pentru cel mai mare vis: o medalie la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2020. Loredana face parte, alături de câțiva zeci de sportivi de la mai multe discipline, în ”Programul Samurai”, un proiect al Comitetului Olimpic și Sportiv Român de susținere a celor cu potențial de a cuceri medalii la JO.

“Pentru mine antrenament sau concurs este același lucru din punctul de vedere al pregătirii, trag foarte tare la fiecare, ridic tone zilnic, tocmai de aceea sunt zombi după fiecare antrenament. Știu că asta presupune munca pentru cea mai importantă medalie, la Jocurile Olimpice”, spune eleva tehnicianului Constantin Urdaș.

Până la JO, Loredana are primul concurs important în aprilie, în Georgia Campionatele Europene (Batumi 6-13 aprilie), unde spune că se duelează ea cu ea. Sportiva deține recordul continental (110 kilograme la smuls, la categoria 64 de kilograme), performanță pe care speră să o depășească.

“Vreau să bat recordul european la smuls, iar la aruncat 135 kilograme este obiectivul meu. Campionatele Europene reprezintă criteriu de calificare la Olimpiadă și îmi doresc să merg cât mai bine în competiție” – Loredana Toma, halterofilă România.

Se menține în limitele categoriei

Loredana nu are probleme cu greutatea corporală și reușește să-și ajusteze silueta în preajma competițiilor fără diete extreme sau zile în care nu mănâncă. “Acum am câteva kilograme în plus față de limita categoriei, dar nu sunt probleme. Reușesc să slăbesc la timp. Nu sunt adepta înfometării…când am de slăbit ceva mai mult, o iau treptat, din timp, și mereu am grijă să mănânc ceva, chit că e vorba doar despre o friptură de pui, salată și apă. Sauna ne ajută mult la slăbit, dar în rest nu folosesc alte metode să scap de kilogramele în plus” – Loredana Toma, halterofilă România.

N-are voie să meargă mult

Forța în picioare joacă un rol extrem de important în haltere. Tocmai de aceea, sportivii de la această disciplină nu-și obosesc foarte mult mușchii în afara sălii. “Nu avem voie să mergem pe jos mult, ne protejăm picioarele. Cu tocuri mă încalț o dată, de două ori pe ani, la cine știe ce festivități. Nici în mall când mă duc, destul de rar, ce-i drept, nu merg prea mult la plimbare prin magazine că știe că nu-mi face bine…oricum, de trei săptămâni încerc să ajung în mall, dar nu sunt în stare din cauza oboselii” – Loredana Toma, halterofilă România.

Băieții nu îndrăznesc să se pună cu ea

Deși nu are un fizic impozant, sportiva care concurează la categoria 63 de kilograme are o forță incredibilă și mărturisește că nimeni nu îndrăznește să o provoace. “Băieții cu care mă antrenez la sală nu îndrăznesc să-mi spună ceva, iar cu cei care nu știu că fac sport nu fac pariuri, pentru că nu are rost, le-aș câștiga pe toate detașat. Este foarte greu pentru un sportiv care nu face haltere să se poată compara cu noi, cei care ridicăm greutăți. Nu cred că ar face vreunul față unei asemenea pregătiri, la fel cum sunt convinsă că nu m-aș descurca nici eu la gimnastică sau handbal” – Loredana Toma, halterofilă România.

Palmares Loredana Toma:

Campioană europeană de junioare București 2011 la 58 kg

Campioană europeană de junioare Eilat 2012 la 58 kg

Campioană europeană tineret București 2012 la 63 kg

Vicecampionă mondială tineret Kosice 2012 la 63 kg

3 medalii (bronz smuls, argint la aruncat și total) la CE Tirana 2013 la 58 kg

Triplă vicecampioană europeană (smuls, aruncat și total) Tel Aviv 2014 la 58 kg

Triplă campioană europeană (smuls, aruncat și total) Split 2017 la 63 kg

Triplă campioană mondială (smuls, aruncat și total) Anaheim 2017 la 63 kg

Triplă campioană europeană (smuls, aruncat și total) București 2018 la 63 kg

Vicecampioană mondială smuls Ashgabat 2018 la 64 kg