Life

Doliu în lumea baletului mondial! Românca Loreta Alexandrescu Stein, coregraful de la Scala din Milano, a murit

Loreta Alexandrescu Stein, coregraful de la Scala din Milano, a murit, românca care s-a remarcat în baletul mondial pierzând lupta, după opt luni de chin, cu o boală incurabilă.
20.02.2022 | 15:42
Doliu in lumea baletului mondial Romanca Loreta Alexandrescu Stein coregraful de la Scala din Milano a murit
Loreta Alexandrescu Stein a murit, coregrafa si profesoara de balet de la Scala din Milano pierzând lupta cu o boală incurabilă Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Loreta Alexandrescu Stein, una dintre cele mai cunoscute figuri din lumea baletului mondial, a încetat din viață pe 18 februarie 2022 în urma unei boli incurabile care o chinuia, pare-se, de mai bine de opt luni.

Moartea coregrafei Loreta Alexandrescu Stein a îndoliat lumea baletului

Moartea coregrafei și profesoarei de balet de origine română, Loreta Alexandrescu Stein, a surprins întreaga lume a dansului, românca născută la Cluj și stabilită în Itaia fiind îndrăgită de toți cei care au cunoscut-o.

ADVERTISEMENT

„Elevii și profesorii Academiei Teatro alla Scala își amintesc cu imensă afecțiune de Loreta Alexandrescu, de peste treizeci de ani profesoară a Școlii de dans, care tocmai ne-a părăsit. Loreta, născută în România, și-a început cariera strălucită ca dansatoare profesionistă în propria țară.

Când a ajuns în Italia, la sfârșitul anilor 70, deja se alăturase activității didactice pentru care a demonstrat abilități rare. Din anul 1988 şi până la sfârşitul vieţii sale, a fost profesoară a Şcolii de balet a Academiei Teatrului Scala din Milano.

ADVERTISEMENT

A instruit generații de dansatori care astăzi evoluează pe cele mai importante scene ale lumii. Lasă în urmă un gol imens și va rămâne în amintirea noastră ca o persoană generaosă, zâmbitoare și luminoasă, mereu atentă și gata să asculte. Drum bun, Loreta”, au transmis, pe 18 februarie 2022, reprezentanții Academiei Teatrului Scala din Milano, una dintre cele mai respectate instituții culturale din lume.

Cine a fost Loreta Alexandrescu Stein?

Născută la Sinaia, Loreta Alexandrescu a absolvit cu note maxime cursurile Liceului de coregrafie din Cluj-Napoca în anul 1975. La școala din Cluj a ajuns din întâmplare, ea fiind remarcată de profesorii de acolo în momentul în care a urmat un curs de balet la Casa de Cultură din Sinaia.

ADVERTISEMENT

După ce a terminat studiile de la Cluj, Loreta Alexandrescu a fost repartizată ca solistă la Teatrul Rapsodia din Bucureşti, iar în anul 1978 a ajuns în Italia, ţară în care a decis să și rămână și să se stabilească definitiv.

După o carieră impresionantă de balerină pe scena diverselor teatre din Italia, Loreta Alexandrescu Stein a început să lucreze ca profesioară de balet și coregrafă. Remarcată pentru abilitățile sale, românca a ajuns, în 1988, să fie angajată ca profesoară a Şcolii de balet a Academiei Teatrului Scala din Milano, fiind una dintre cele mai iubite şi apreciate maestre.

ADVERTISEMENT

Profesoară de balet clasic, dans istoric şi dans de caracter, Loreta Alexandrescu Stein a lucrat și ca asistent coregraf al unor spectacole produse de Academia Teatrului Scala din Milano, unul dintre cele mai importante teatre ale lumii din domeniul baletului.

Loreta Alexandrescu Stein a școlit nume grele ale baletului mondial

De-a lungul activității sale ca profesoară, Loreta Alexandrescu Stein a format mai multe generații de balerini care au făcut istorie pe toate marile scene de profil ale lumii. Printre foştii elevi ai Loretei Alexandrescu se numără balerini cunoscuți precum Roberto Bolle, Massimo Murru, Marta Romagna, Beatrice Carbone sau Nicoletta Manni.

Chiar dacă a emigrat din România, Loreta Alexandrescu Stein s-a implicat și la noi în țară în lumea baletului, ea susținând o serie de cursuri de perfecționare pentru balerinii angajați ai Operei Naționale București.

ADVERTISEMENT
Tags: