News

Lot de vaccinuri AstraZeneca, blocat la administrare într-o provincie italiană din cauza unui deces suspect

14.03.2021 | 22:02
Lot de vaccinuri AstraZeneca blocat la administrare intro provincie italiana din cauza unui deces suspect
ADVERTISEMENT

Un profesor din regiunea Piemont, din nord-vestul Italiei, a murit la o zi după ce a fost vaccinat cu serul produs de către AstraZeneca. Autoritățile din provincie au suspendat administrarea acestui vaccin timp de câteva ore, pentru ca apoi să o reia, dar cu eliminarea unuia dintre loturi, informează Agerpres, citând AFP.

Lotul suspendat, ABV5811, este cel din care a făcut parte doza administrată profesorului care a murit.

ADVERTISEMENT

Inițial, autoritățile anunțaseră că toate vaccinurile AstraZeneca au fost suspendate temporar de la administrare, până la identificarea lotului din care a fost vaccinată respectiva persoană.

Un singur lot de AstraZeneca a rămas suspendat

Administrarea vaccinului AstraZeneca a fost reluată, după o suspendare din precauţie timp de câteva ore, pentru a repera şi izola lotul din care provine doza injectată profesorului decedat”, a precizat administrația locală din Piemont.

ADVERTISEMENT

Șeful serviciului regional de sănătate din Piemont, Luigi Genesio Icardi, anunţase este prima dată când apare un deces cu o posibilă legătură cu vaccinarea. „Este un act de extremă prudenţă, în timp ce verificăm dacă există o legătură. Până în prezent nu am avut probleme majore legate de administrarea vaccinurilor anti-COVID-19”, a spus Icardi.

Autoritățile sanitare din Italia au mai oprit administrarea unui lot de vaccinuri AstraZeneca, existând suspiciuni că ar fi existat o legătură între acest vaccin și decesul a doi bărbați din Sicilia, în urma formării de cheaguri de sânge în sistemul circulator.

ADVERTISEMENT

Agenţia italiană pentru medicamente (AIFA) preciza că oprirea vaccinării cu seruri din acel lot este o măsură de precauţie fără să existe o legătură între vaccin şi eventualele efecte adverse severe.

Prima țară care a suspendat administrarea vaccinurilor dintr-un lot produs de AstraZeneca a fost Austria, după ce o persoană a fost diagnosticată cu tromboză multiplă (formarea de cheaguri de sânge).

ADVERTISEMENT

Pe fonduri unor temeri similare privind posibile formări de cheaguri de sânge, mai multe ţări europene au decis suspendarea administrării vaccinului AstraZeneca, respectiv Danemarca, Norvegia, Islanda, Bulgaria şi Irlanda.

Pe de altă parte, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat joi continuarea administrării vaccinului AstraZeneca, subliniind că nu este demonstrat riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser, conform constatărilor instituţiei europene numărul tromboemboliilor la persoanele vaccinate nefiind superior celui observat pe ansamblul populaţiei. O poziție similară a exprimat vineri și Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

ADVERTISEMENT