News

Loteria bonurilor fiscale a fost suspendată, din cauza pandemiei. Când vor fi reluate extragerile

04.09.2020 | 22:41
Loteria bonurilor fiscale a fost suspendata din cauza pandemiei Cand vor fi reluate extragerile
ADVERTISEMENT

Românii trebuie să știe că în Monitorul Oficial au fost publicate trei noutăți fiscale începând cu 4 septembrie 2020.

Prima e reducerea impozitelor pentru capitaluri pozitive în timp ce a doua noutate constă în corectarea unei probleme privind firmele cu an fiscal modificat pentru bonificații.

ADVERTISEMENT

De asemenea, a fost suspendată Loteria bonurilor fiscale, cel mai probabil pentru că fondurile respective pot fi folosite în altă parte în vreme de criză.

Loteria bonurilor a fost suspendată pentru cel puțin 90 de zile

Guvernul a adoptat aceste „noutăți” în ședința de joi, 3 septembrie, potrivit Hot News.

Așadar, cele trei noutăți fiscale care afectează pe majoritatea românilor sunt următoarele:

1. Reduceri de impozite pentru firmele cu capitaluri pozitive

Această măsură va fi implementată de la 1 ianuarie 2021. Reducerile se vor aplica plătitorilor de impozit pe profit, dar și microîntreprinderilor cu impozit specific.

ADVERTISEMENT

Reducerile, care vizează impozitul pe profit anual, sunt 2% în cazul în care capitalul propriu contabil, prezentat în situațiile financiare anuale, respectiv în raportările contabile anuale pentru sediile permanente ale persoanelor juridice rezidente în state aparținând Spațiului Economic European, în anul pentru care datorează impozitul, este pozitiv.

Valoarea reducerilor poate varia, dacă se înregistrează o creștere anuală a capitalului propriu ajustat al anului pentru care datorează impozitul și poate ajunge chiar la 10%, dacă sunt respectate mai multe condiții.

ADVERTISEMENT

CLICK AICI PENTRU MAI MULTE DETALII DESPRE MODUL ÎN CARE SE APLICĂ REDUCERILE

De menționat că, printre altele, capitalul propriu ajustat cuprinde capitalul subscris vărsat/capital de dotare, patrimoniul regiei, patrimoniul public, patrimoniul privat, patrimoniul institutelor naţionale de cercetare-dezvoltare, prime de capital.

2. Prevederi pentru firmele care au beneficiat de bonificațiile trimestiale la plata impozitului pe profit

OUG 33/2020 care reglementa bonificațiile trimestiale la plata impozitului pe profit și pe venit la microîntreprinderi a fost modificată, fiind adăugate noi astfel de prevederi importante.

ADVERTISEMENT

De exemplu, pentru definitivarea impozitului pe profit aferent anului fiscal prin declarația anuală privind impozitul pe profit, bonificația aplicată se scade din valoarea impozitului pe profit aferent anului fiscal.

Bonificația se va acordă și în cazul în care impozitului pe profit datorat trimestrial ca plata anticipată trimestrială, care se stinge cu impozitul pe profit de recuperat din anii fiscali precedenți.

3. Loteria bonurilor fiscale a fost suspendată

Ultima noutate e suspendarea extragerilor lunare și ocazionale ale Loteriei bonurilor fiscale. Extragerile ar putea fi reluate în termen de 90 de zile de la data încetării stării de alertă sau de urgență.

Loteria bonurilor a fost implementată din 2015 și a fost un succes între cetățenii români, în condițiile în care în 2016 o bucureșteancă a câștigat 1 milion de lei. În general, câștigătorii ridică câteva sute de lei, o sumă decentă în condițiile în care tot ce trebuie să facă un om e să păstreze bonul fiscal primit în magazin.

De altfel, loteria bonurilor a fost creată pentru a încuraja cetățenii să ceară bon fiscal și să-i oblige astfel pe comercianți să respecte legea.

ADVERTISEMENT