Sport

Lotul României la CM de handbal 2019! Analiza jucătoarelor cu care “defilăm” în Japonia: 5 debutante, dar “greul” va fi dus de handbalistele cu experienţă

29.11.2019 | 10:18
Lotul Romaniei la CM de handbal 2019 Analiza jucatoarelor cu care defilam in Japonia 5 debutante dar greul va fi dus de handbalistele cu experienta
ADVERTISEMENT

România este văzută la acest turneu final ca o echipă rănită. Starul Cristina Neagu nu este la capacitate maximă după accidentarea la ligamentele încrucişate suferită la Euro, iar c azul dopajului de la Corona Braşov a zguduit şi echipa naţională, nu doar echipa de sub Tâmpa. În aceste condiţii, România nu este văzută ca o protagonistă la acest turneu final, dar tot avem un licăr de speranţă. 

Cinci debutante la turneul final! “Greul” îl duc jucătoarele cu experienţă

Vorbind de lot, de la bun început trebuie să spunem că România are 17 jucătoare la acest turneu final şi nu 18, aşa cum ar fi în mod normal. Cristina Laslo, Eliza Buceschi, Bianca Bazaliu şi Daria Bucur au fost lăsate acasă după cazul de dopaj de la Corona Braşov, scandal izbucnit cu doar două zile înainte de plecarea delegaţiei în Japonia.

ADVERTISEMENT

Astfel, Tomas Ryde a pierdut la aeroport două titulare, Cristina Laslo şi Eliza Buceschi. De urgenţă au fost convocate alte trei (şi nu patru jucătoare): Elena Dache, Patricia Vizitiu şi Anca Polocoşer, convocată în noaptea dinaintea plecării în Japonia. Astfel, nu putem să spunem că lotul a fost definitivat, ci mai degrabă încropit în ceasul al doisprezecelea.

Tomas Ryde a adus cinci jucătoare debutante la un turneu final: Diana Ciucă, Lorena Ostase, Sonia Seraficeanu, Laura Pristăvița şi Elena Dache. Cu toate acestea, “greul” va fi dus de jucătoarele cu experienţă, suedezul selecţionând multe jucătoare care au 5-6 turnee finale la activ: Denisa Dedu (6 turnee), Cristina Neagu (13), Aneta Udriştoiu (5), Crina Pintea (7) şi Gabriela Perianu (6) fiind cele mai experimentate.

ADVERTISEMENT
Lotul României la CM de handbal! Analiza jucătoarelor cu care "defilăm" în Japonia: 5 debutante, dar "greul" va fi dus de jucătoarele cu experienţă!
Lotul României la CM de handbal! Analiza jucătoarelor cu care “defilăm” în Japonia: 5 debutante, dar “greul” va fi dus de jucătoarele cu experienţă! FOTO: Meciul de handbal feminin dintre Rusia si Romania din cadrul Campionatului European de handbal din Franta, disputat la Paris

Lotul României la CM de handbal din Japonia! Cu ele “defilăm” pe cea mai înaltă scenă

Portari: Denisa Dedu, Iulia Dumanska şi Diana Ciucă

Tomas Ryde revine la selecţia cu trei portari la turneul final după ce în mandatul lui Ambros erau convocaţi doar doi. Pe acest post stăm foarte bine, Denisa Dedu şi Iulia Dumanska fiind foarte experimentate şi având experienţa mai multor turnee finale.

Cele două au închis poarta României şi la Campionatul European de anul trecut, când echipa noastră a reuşit să ajungă până în semifinale. A apărut Diana Ciucă, portarul campioanei SCM Râmnicu Vâlcea care nu poate decât să aducă un plus acestui post, în condiţiile în care se va apela la ea.

ADVERTISEMENT
Lotul României la CM de handbal! Analiza jucătoarelor cu care "defilăm" în Japonia: 5 debutante, dar "greul" va fi dus de jucătoarele cu experienţă!
Lotul României la CM de handbal! Analiza jucătoarelor cu care “defilăm” în Japonia: 5 debutante, dar “greul” va fi dus de jucătoarele cu experienţă! FOTO: Meciul de handbal feminin dintre Rusia si Romania din cadrul Campionatului European de handbal din Franta, disputat la Paris,

Extreme dreapta: Aneta Udriştoiu şi Sonia Seraficeanu

Aneta este o jucătoare în vârstă de 30 de ani care a debutat în 2012 la echipa naţională şi are la activ mai multe turnee finale. A jucat la cel mai înalt nivel la CSM Bucureşti. Acum la Dunărea Brăila, Udriştoiu reprezintă o soluţie experimentată în extremă. În plus, ea poate juca şi inter la nevoie.

Sonia Seraficeanu vine de la Baia Mare şi a fost preferată mult mai experimentatei Laura Moisă (fostă Chiper) de la CSM Bucureşti. Sonia nu are experienţa Anetei Udriştoiu, însă are posibilitatea de a se remarca pe cea mai înaltă scenă. Surprinde, totuşi, neconvocarea Laurei Moisă, titulară anul trecut la Campionatul European.

ADVERTISEMENT

Inter dreapta: Patricia Vizitiu

Convocată de urgenţă, Patricia Vizitiu reprezintă tot o soluţie experimentată. În vârstă de 31 de ani, handbalista a făcut parte din echipa României medaliată cu bronz la CM 2015. Are turnee finale în picioare, ştie foarte bine jocul, însă probabil că ar mai fi fost nevoie de un inter dreapta în echipă. Pe acest post poate să evolueze şi Udriştoiu.

Centri: Laura Pristăviţa, Mădălina Zamfirescu şi Elena Dache

Titulara acestui post ar fi fost Cristina Laslo. Dar, sportiva Coronei Braşov va trebui înlocuită cu una dintre cele trei colege. Laura Pristăviţă are 30 de ani, vine de la Gloria Bistriţa, însă are experienţă mai puţină la acest nivel. În 2014 a fost în lotul lărgit pentru Euro, însă o accidentare a împiedicat-o să ajungă la turneul final.

Mădălina Zamfirescu este soluţia mai experimentată pe acest post. A jucat la ultimele turnee finale şi poate fi competiţia care să o ajute să facă un salt în evoluţii. Elena Dache a fost convocată de urgenţă de Ryde şi a dat primele goluri pentru naţională în amicalul cu Omron, în Japonia.

Interi stânga: Cristina Neagu, Gabriela Perianu şi Anca Polocoşer

Toată lumea se întreabă cum va rezista genunchiul Cristinei Neagu. Starul naţionalei a evoluat câteva meciuri în această toamnă, însă e clar că nu poate fi la capacitate maximă în acest turneu. Astfel, ea va trebui ajutată pe postul de inter de Gabriela Perianu, care a evoluat mai mult pe faza defensivă în mandatul lui Ambros Martin. Anca Polocoşer a fost chemată de urgenţă la turneul final şi este cea mai puţin experimentată handbalistă pe acest post.

Lotul României la CM de handbal! Analiza jucătoarelor cu care "defilăm" în Japonia: 5 debutante, dar "greul" va fi dus de jucătoarele cu experienţă!
Lotul României la CM de handbal! Analiza jucătoarelor cu care “defilăm” în Japonia: 5 debutante, dar “greul” va fi dus de jucătoarele cu experienţă! FOTO: Meciul de handbal feminin dintre Ungaria si Romania din cadrul Campionatului European de handbal din Franta, disputat la Nancy

Extreme stânga: Cristina Florica şi Ana Maria Iuganu

Cristina Florica a debutat la Campionatul European din 2016, unde România a încheiat pe locul 5, însă nu a fost o prezenţă constantă în naţionala României, în condiţiile în care titular până în acest an a fost Adelina Ardean-Elisei. Ana Maria Iuganu este cealaltă soluţie în extremă, jucătoarea Buzăului debutând în 2012 la naţională, dar având prezenţe rare la prima reprezentativă.

Pivoţi: Crina Pintea, Raluca Băcăoanu, Lorena Ostase

Crina Pintea este cel mai experimentat pivot al echipei. A câştigat Liga Campionilor cu Gyor în acest sezon şi sunt aşteptări mari din partea Crinei, mai ales în condiţiile în care lipsesc câteva piese de bază. Raluca Băcăoanu a debutat în 2017 în naţională, însă a jucat puţin, în timp ce Lorena Ostase este şi ea debutantă la un turneu final.

“7-le ideal” al lui Ryde: 

  • Portar: Denisa Dedu
  • Extremă dreapta: Aneta Udriştoiu
  • Inter dreapta: Patricia Vizitiu 
  • Centru: Mădălina Zamfirescu
  • Inter stânga: Cristina Neagu
  • Extremă stânga: Cristina Florica
  • Pivot: Crina Pintea
  • Apărător: Gabiela Perianu

România este în grupă cu Spania, Ungaria, Muntenegru, Senegal şi Kazahstan. “Tricolorele” debutează sâmbătă de la ora 11:00 la turneul final, împotriva ibericelor.

Lotul României la CM de handbal! Analiza jucătoarelor cu care "defilăm" în Japonia: 5 debutante, dar "greul" va fi dus de jucătoarele cu experienţă!
Lotul României la CM de handbal! Analiza jucătoarelor cu care “defilăm” în Japonia: 5 debutante, dar “greul” va fi dus de jucătoarele cu experienţă! FOTO: Meciul de handbal feminin dintre Romania si Olanda din cadrul Campionatului European de handbal din Franta, disputat la Nancy
  • 2 este locul ocupat de România la CM în 2005, cea mai bună performanţă din acest mileniu
  • 13 turnee finale are la activ Cristina Neagu, cea mai experimentată handbalistă a noastră
ADVERTISEMENT