News

Lovitură de palat la Riad

 ...
04.05.2015 | 18:48
Lovitura de palat la Riad
ADVERTISEMENT

 

Regele Salman al Arabiei Saudite a înlăturat prinţul moştenitor şi a numit în loc unul din nepoţii săi şi a apropiat de tron unul dintre fii, o mişcare prin care propriul clan preia puterea în detrimentul altor facţiuni ale dinastiei Saoud.

Pentru prima oară în istoria regatului, un prinţ moştenitor este înlăturat din funcţie. Trei luni de la ascensiunea la tronul Arabiei Saudite, primul exportator mondial de petrol, regele Salman a emis un decret care trasează succesiunea pentru deceniile viitoare prin care a înlocuit moştenitorul său la tron, prinţul Moqren, cu nepotul său, ministrul de Interne Mohammed ben Nayef, care era până acum al doilea în ordinea succesiunii. „O lovitură de forţă facilitată de războiul din Yemen. O facţiune se impune în defavoarea altora, ceea ce constituie o ruptură cu regula consensului şi a compromisului, îndrăgită de Abdelaziz (regele fondator al statului saudit modern, mort în 1953)”, estimează analistul Stephane Lacroix, profesor la Sciences Po şi specialist în Arabia Saudită. Vasta remaniere traduce o luptă între clanuri în sânul dinastiei Saoud şi întăreşte controlul aripii Soudairi asupra familiei regale, care pierduse din influenţă sub Abdallah.

ADVERTISEMENT

Înainte de a proceda la aceste schimbări, Salman a avut grijă să înlăture din Riad puternica Gardă Naţională, formată din membrii triburilor fidele familiei Saud, prezidată de prinţul Metheb ben Abdallah. Regele a ordonat Gărzii să se deplaseze la fontiera cu Yemenul, transformându-l pe Metheb din pretendent la tron, aşa cum dorea tatăl său, defunctul rege Abdallah, în simplu paznic de frontieră. De asemenea, regele a înlăturat şi ramura Faisal, mulţumind ministrului de Externe Saoud al-Faisal, în post de 40 de ani, pentru a-l înlocui cu un funcţionar, Abdel al-Jubair, ambasadorul saudit la Washington.

Prinţul Mohammed ben Nayef, 55 ani, a fost desemnat şi vice-premier şi îşi va păstra funcţia de ministru de Interne. Poziţia prinţului Moqren, 69 ani, cel mai tânăr dintre cei 35 de fii ai lui Abdel Aziz, fondatorul regatului saudit, părea de neînlocuit după ce, la 27 martie 2014, precedentul rege Abdallah îl numise viitor prinţ moştenitor, funcţie prezentată ca irevocabilă. „Nimeni nu poate schimba această decizie”, afirma decretul. Ca atare, el devenise prinţ moştenitor după moartea regelui Abdallah, căruia i-a succedat la 23 ianuarie regele Salman ben Abdel Aziz, 79 ani. La o săptămână după întronizare, noul rege a procedat deja la o importantă remaniere guvernamentală, înlăturând în special doi din fiii fostului rege Abdallah. Atunci, l-a desemnat pe Mohammed ben Nayef viitor prinţ moştenitor, adică al doilea în ordinea succesiunii. Acum această poziţie este ocupată de unul din fiii regelui Salman, prinţul Mohammed ben Salman, 30 ani, care îşi păstrează funcţiile de ministru al Apărării şi de preşedinte al Consiliului economic şi de dezvoltare, un organ de coordonare creat de ­tatăl său.

ADVERTISEMENT

Citeşte mai mult pe www.romanialibera.ro