Fotbal intern

Lovitură de proporții în sportul românesc: Dedeman trece de la brandul Hagi la brandul Steaua. Exclusiv

15.10.2020 | 23:41
Lovitura de proportii in sportul romanesc Dedeman trece de la brandul Hagi la brandul Steaua Exclusiv
Lovitură de proporții în sportul românesc: Dedeman trece de la brandul Hagi la brandul Steaua. Exclusiv. FOTO: Stefan Constantin / Sport Picture
ADVERTISEMENT

Antreprenorii români cu cea mai fulminantă creștere financiară în ultimii ani, frații Dragoș și Adrian Pavăl pregătesc o lovitură de imagine legată de cel mai iubit „nume” din fotbalul nostru.

Frații Dragoş şi Adrian Pavăl au plecat dintr-un sat sucevean și o familie modestă, cu 8 copii, să studieze matematica la Iași și au ajuns să dețină cea mai de succes marcă românească de pe piața internă.

ADVERTISEMENT

Dedeman a apărut în 1992, la Bacău, şi a fost, la început, un butic de 16 metri pătraţi în care se vindea orice mărunțiș, de la țigările de „ciungă” la țigările de tutun, de la sucuri la „Eugenii”, de la unghiere la papuci de casă. Aprovizionarea o făceau cu o tradițională Dacie 1300.

Cel mai nou magazin Dedeman, „ochi în ochi” cu noul stadion Steaua

Nu le-a fost frică și nici rușine de muncă și au ajuns pe primul loc în „TOP 300 Cei mai bogați români” din 2019, conform revistei „Capital”. Da, peste Ion Țiriac, Dan Voiculescu, Zoltan Teszari sau Gruia Stoica. Fără afaceri cu statul, fără relaţii cu fosta Securitate sau actualele „Servicii”, fără operaţiuni la limita legii.

ADVERTISEMENT

„Frații Dedeman” domină piața de bricolaj prin cele 52 de magazine pe care le au în toată țara, în care și-au găsit un loc de muncă peste 7.000 de români. …Ba nu… nu mai sunt 52 de magazine Dedeman… De la finalul lunii trecute, sunt 53. Ultimul deschis este cel din Ghencea. Al șaptelea din București. Și cel mai mare.

Vi s-a aprins un beculeț când ați citit „Ghencea”? Vi s-a aprins bine! Adresa noului magazin Dedeman este Bulevardul Ghencea, nr. 91C. Adică la intersecția dintre Bulevardul Ghencea – Prelungirea Ghencea și strada Brașov.

ADVERTISEMENT

Mai exact, în spatele stadionului Steaua. Noul stadion Steaua. Al Clubului Sportiv al Armatei Steaua. Pe care va juca echipa Clubului Sportiv al Armatei Steaua. CSA Steaua București. Liga a III-a, Seria a IV-a. Acolo „bat” frații Pavăl. „Frații Dedeman”.

Cel mai nou magazin Dedeman deschis în București este situat în imediata vecinătate a noului stadion Steaua

Echipa Armatei are nevoie de capital privat dacă reușește să ajungă în Liga 1

Să clarificăm. Echipa Armatei mai poate fi a Armatei, adică mai poate fi susținută financiar de Armată până în Liga 2. Obiectivul declarat al acestui sezon. Și, se poate spune, ca și realizat! Deși abia au trecut 5 etape…

ADVERTISEMENT

CSA Steaua este lider, cu 4 victorii (meciul din etapa 5 îl va juca în Ghencea, pe 28 octombrie, cu CS Voluntari II), golaveraj 14-4 și este clar peste oricare dintre celelalte echipe. Dintre care niciuna nu are pretenții de promovare! Nu este nicio butadă aici, acesta este adevărul gol-goluț…

Din cauze financiare (vezi Progresul Spartac, mereu în lupta pentru primul loc în cei 3 ani de când a urcat din Liga a IV-a, care și-a pierdut finanțatorul principal) sau fiindcă sunt echipele secunde ale unor cluburi din Liga I sau Liga a II-a (FCSB II, Dinamo II, CS Voluntari II, Rapid II, Concordia Chiajna II) și nu sunt interesate de Liga a II-a.

Apoi, ca să promoveze în prima ligă, CSA Steaua trebuie să-și găsească o sursă de finanțare privată. Nu mai poate fi plătită de Armata Română. Adică de Stat. Îi trebuie capital privat cel puțin 51%. Și ce combinație mai bună decât cel mai iubit brand fotbalistic din România cu cel mai tare brand antreprenorial românesc poate fi gândită?

Plasarea ultimului magazin Dedeman lângă stadionul Steaua nu este doar întâmplare. Pământul pe care a fost construit (56.000 de metri pătrați – magazin, depozit, parcare, căi de acces) a fost cumpărat, conform surselor FANATIK, de la Armata Română.

Poate fi o coincidență, veți spune. Da, dar stadionul Steaua este obiectiv militar, iar constructiile din jurul sau, mai ales cele comerciale, pot fi restricționate la cererea MApN.

Iar centrul comercial de mobilă Tamilia, aflat tot acolo, lângă stadion, pe lângă care s-a „tras” din bulevardul Ghencea o șosea nou-nouță spre magazinul Dedeman, va avea un nou magazin.  Construit de… da, ați ghicit, tot de frații Pavăl!

Doar interes comercial din partea lor în acea zonă? Tocmai în acea zonă? Greu de crezut… Alipirea „zonei Dedeman” de stadionul Steaua deschide drumul alipirii „fraților Dedeman” de brandul Steaua. Capital de imagine pentru Dedeman, capital financiar pentru Steaua. Toată lumea mulțumită.

Arie impresionantă de investiții Dedeman în sportul românesc

Frații Dragoș și Adrian Pavăl au dovedit cu prisosință că „îi duce capul”. Așa că nu aveau cum să nu se gândească la avantajele unei implicări în sport în general și în fotbal – „Sportul Rege”, nu? – în special.

În 2019, FANATIK dezvăluia negocierile dintre frații Pavăl și Gică Hagi pentru implicarea financiară a acestora la Viitorul. Au făcut o ofertă să ia 49% din acțiunile clubului, pentru ca „Regele” să rămână majoritar, dar suma cerută de acesta, 10 milioane de euro li s-a părut prea mare și au rămas simpli sponsori…

…Așa cum sunt și la Poli Iași, la Ceahlăul Piatra Neamț (Liga 3, Seria I) sau la echipa de handbal masculin Știința Municipal Dedeman Bacău. Cam puțin pentru orașul de baștină al brandului Dedeman, dar mai este timp să se „corecteze”…

Apoi, să nu uităm că, sub sloganul „Performanță 100% românească”, frații Pavăl au parteneriate de susținere financiară cu Simona Halep, cu Cristina Neagu, cu Comitetului Olimpic și Sportiv Român, cu federațiile naționale de atletism, de tenis, de rugby, cu Fundația Olimpică Română, cu Fundația Nadia Comăneci, cu naționala de Fed Cup.

Au sprijinit financiar Cupa „Nadia Comăneci” la gimnastică artistică, BRD Năstase Țiriac Trophy, BRD Open Bucharest, au fost printre sponsorii construirii patinoarului „Telekom Arena” din Otopeni, al lui Ion Țiriac. Care, cu o avere comparabilă, a sponsorizat… Chiar, la ce echipă românească, din ce sport, a băgat Ion Țiriac bani?

  • 2,5 miliarde de euro este valoarea estimată a „averii” fraților Pavăl

Vecini cu „dușmanul”

Frații Pavăl au făcut în 2018 cea mai importantă tranzacție de locuințe de pe piața românească: au cumpărat cu 5 milioane de euro casa negustorului Nicolae Hlebnikian, monument istoric de clasă B, de pe Aleea Alexandru 5. Da, Aleea Alexandru…

…Unde, la numărul 1, este „Palatul” cumpărat în 2006, cu 7 milioane de dolari, de „dușmanul” Gigi Becali de la moștenitorul industriașului Max Auschnitt. Dacă frații Pavăl se implică la CSA Steaua, rivalitatea cu Gigi Becali va deveni una… „de cartier”!

„Ăştia de la Dedeman, care sunt oameni deştepţi, văd că e de câştigat din fotbal. Vor veni în fotbal, dacă au siguranţa că vor avea de câştigat”Gigi Becali

Nu scot bani numai din bricolaj

Pe lângă colosul bricolajului, „frații Dedeman” mai au în „portofoliul” afacerilor 30% din uzina ALRO Slatina, plus investiții în:

  • imobiliare (clădirile „The Bridge” din București și „The Office” din Cluj-Napoca, parcul logisitic „Eli Park 1” din zona Chitila-Buftea și platforma industrială Letea Bacău), în agricultură (Moldova Farming)
  • producția de materiale de construcții (Cemacon Zalău)
  • energie (5,6% din Transelectrica, 5,7% din Electrica, 7,4% din Conpet Ploiești)
  • vinificație (Purcari Wineries Plc)
  • comerțul auto (Dedeman Automobile)
  • un fond de investiții dedicat IMM-urilor românești (Equiliant Capital)
  • o asociere de plasamente private equity (ROCA).

„Să fii cât mai accesibil într-un oraş mare şi aglomerat reprezintă un mare avantaj competitiv. Încă de la început, ne-am propus să deschidem în Bucureşti un număr suficient de magazine, astfel încât oricine să poată ajunge la unul dintre acestea în maximum 20 de minute. Inaugurarea magazinului Dedeman Ghencea este încă un pas important făcut în această direcţie”Dragoş Pavăl, preşedintele companiei Dedeman

  • 1,7 miliarde de euro a fost cifra de afaceri a companiei Dedeman în 2019
  • 1,9 miliarde de euro era valoarea companiei Dedeman la sfârșitul anului 2019

De unde vine numele Dedeman

Numele Dedeman fost inventat de Dragoș Pavăl. Primul „De” vine de la inițiala prenumelui său, al doilea „de” vine de la inițiala prenumelui soției, Denise, „m”-ul de la Margareta, prenumele… soacrei sale, mama Denisei, iar „an”-ul final de la prenumele fratelui Adrian.

Cifrele magazinului Dedeman din Ghencea

  • 29.000.000 de euro cost total;
  • 18.700 de metri pătrați suprafață comercială;
  • 17.500 de metri pătrați de spații verzi;
  • 45.000 de produse disponibile la raft;
  • 220 de angajați;
  • 12 case de marcat;
  • 631 de locuri de parcare;
  • 4 stații de încărcare a autoturismelor electrice, unde pot fi încărcate simultan până la 8 mașini;
  • 3.800 de metri pătrați de… seră!
  • 900 de metri pătrați de showroom pentru gresie, faianță, mobilier de baie;
ADVERTISEMENT