News

Lovitură de stat dejucată, în Germania. Extremişti şi foşti militari plănuiau să ocupe prin forţă Parlamentul

Extremişti şi foşti militari, arestaţi în Germania, într-o operaţiune de amploare a Poliţiei. Plănuiau o lovitură violentă de stat
07.12.2022 | 12:03
Lovitura de stat dejucata in Germania Extremisti si fosti militari planuiau sa ocupe prin forta Parlamentul
Tentativă de lovitură de stat, dejucată în Germania Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În cadrul unor percheziţii masive care au avut loc miercuri dimineaţă în Germania, 25 de persoane suspectate că ar încerca să răstoarne violent guvernul au fost arestate. Presa germană spune că este un grup de extremă dreapta și foști membri ai armatei, care plănuiau să pătrundă în clădirea parlamentului și să preia puterea. Suspecții sunt acuzați că pregătesc activități bazate pe ideologia lor, cum ar fi achiziționarea de echipamente, recrutarea de noi membri și desfășurarea de antrenamente de tir.

Extremiştii voiau instaurarea celui de-al Doilea Reich

Un bărbat descris drept prinț și numit Heinrich 13 este menționat ca o persoană cheie pentru planurile extremiştilor. Acesta are 71 de ani. Presupușii conducători ai operaţiunii au fost arestați în 11 landuri federale, au anunțat procurorii federali. Eforturile de recrutare au fost concentrate în primul rând pe membrii armatei și ai poliției, a anunțat biroul de la Berlin.

ADVERTISEMENT

După cum relatează BBC, anchetatorii și-au dat seama de existenţa unui astfel de grup extremist în luna aprilie a fost descoperit un complot de răpire care implica un grup numit “United Patriots”. Acel grup ar fi plănuit, de asemenea, să-l răpească pe ministrul Sănătății, Karl Lauterbach și, în același timp, să “creeze condițiile unui război civil” pentru a pune capăt democrației în Germania.

Ancheta relevă că foști militari au fost “o parte semnificativă a conspirației”. Printre aceștia s-au numărat foști membri ai trupelor speciale de elită, iar scopul aripii militare a grupării a fost eliminarea organismelor democratice la nivel local, transmit procurorii.

ADVERTISEMENT

De altfel, un fost membru al forțelor speciale de comando este și el cercetat. Poliția i-a percheziționat locuința, dar și o cameră de la baza militară Graf-Zeppelin din Calw, la sud-est de Stuttgart.

Printre conspiratori se numără membri ai mișcării extremiste Reichsbürger (Cetățenii Reichului), pe care poliția germană o monitorizează de mult timp, pentru atacuri violente și teorii rasiste. Acest grup refuză, de asemenea, să recunoască statul german modern.

ADVERTISEMENT

Se estimează că aproximativ 50 de bărbați și femei se află în grupul care plănuia să răstoarne republica germană și să o înlocuiască cu un nou stat bazat pe modelul Germaniei din 1871, un imperiu mai cunoscut sub numele de Al Doilea Reich.

Ministrul Justiției Marco Buschmann a anunțat pe Twitter că este în desfășurare “o operațiune antiteroristă majoră” și că cei arestați “planificau un atac armat asupra organelor constituționale”. Procurorul șef a spus că grupul plănuia să dea o lovitură de stat violentă.

ADVERTISEMENT

Mişcarea Cetăţenii Reich-ului este alcătuită din mai multe grupuri mai mici, denumite “Confederaţia Reich-ului german” sau “Regatul Germaniei”, şi are aproximativ 21.000 de adepţi, conform estimărilor serviciilor de informaţii.

ADVERTISEMENT
Tags: