News

Lovitură de stat în Mali, țară unde România are 120 de soldați. Președintele și premierul au fost arestați

18.08.2020 | 22:55
Lovitura de stat in Mali tara unde Romania are 120 de soldati Presedintele si premierul au fost arestati
ADVERTISEMENT

Lovitură de stat în Mali, unde România are staționați 120 de soldați, potrivit datelor oficiale furnizate de autorități.

Președintele Ibrahim Boubakar Keita a fost arestat, conform unui purtător de cuvânt al guvernului, în urma loviturii de stat.

ADVERTISEMENT

De asemenea a fost arestat premierul Boubou Cisse, cu toate că acesta a făcut apeluri la „dialog”, însă soarta lui e necunoscută.

Lovitură de stat în Mali, președintele și premierul au fost arestați

Lovitura de stat a început cu focuri de armă în interiorul unei baze militare aflate la 15 kilometri de capitala Bamako, potrivit Mediafax.

ADVERTISEMENT

De asemenea, protestatarii au incendiat o clădire deținută de guvern, potrivit Voice of America, publicație care citează surse locale și Ambasada Norvegiei.

Martorii vorbesc despre focuri de armă și mai mulți militari care se deplasau spre o bază din Kati, la 15 kilometri de capitală.

ADVERTISEMENT

Mali nu este străină de lovituri de stat, ultima având loc în 2012, când a fost schimbat președintele Amadou Toumani Toure.

Situația din Mali este extrem de complicată, în condițiile în care Franța este prezentă cu armata acolo de mai mulți ani și se luptă cu jihadiștii.

ADVERTISEMENT

Franța are mii de soldați în Mali încă din ianuarie 2013, atunci când a ajutat guvernul din Mali să își recupereze părți din teritoriu acaparate de jihadiști.

Cel puțin 38 de soldați francezi au murit din 2013 și până în prezent, în confruntări care aduc aminte de Siria sau Afganistan. Țara este împărțită în două, între sud și nord, iar conflictul dintre cele două părți este extrem de sângeros.

Franţa a condamnat „cu cea mai mare fermitate rebeliunea” declanşată în Mali într-o garnizoană din apropiere de Bamako. Șeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian a făcut apel la militari „să se întoarcă fără întârziere în cazărmi”.
Știre în curs de actualizare

 

ADVERTISEMENT
Tags: