News

Lovitură de teatru. Dosarul Revoluției s-ar putea reîntoarce iar la Parchet. Avocat Cuculis: ”Nu e clar dacă Iliescu era președinte”

Dosarul Revoluției s-ar putea întoarce din nou la Parchet pentru refacerea rechizitoriului. Acest lucru ar întârzia soluționarea cu ani buni.
27.01.2023 | 14:33
Lovitura de teatru Dosarul Revolutiei sar putea reintoarce iar la Parchet Avocat Cuculis Nu e clar daca Iliescu era presedinte
Ion Iliescu, în studioul Televiziunii Române unde s-a aflat și în decembrie 1989, în timpul revoluției / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
27-01-2023
14:38

ÎCCJ a rămas în pronunțare

Înalta Curte de Casație și Justiție a amânat pronunțarea în cameră preliminară pentru data de 10 februarie, ora 09:00.

Atunci se va stabili dacă dosarul revoluției va intra pe rol, va fi transferat unei alte instanțe sau se va întoarce la Parchet.

Dosarul Revoluției, în care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus sunt inculpați, a fost luat în discuție în cameră preliminară, vineri dimineața, la ÎCCJ.

Mutarea sau întoarcerea Dosarului Revoluției ar duce la întârzierea chiar și cu câțiva ani

Discuția vizează competența Înaltei Curți de soluționare a acestui dosar, în condițiile în care nu este foarte clar dacă Ion Iliescu era președintele României în momentul în care ar fi comis faptele.

ADVERTISEMENT

ICCJ a invocat din oficiu necompetența Curții, în condițiile în care Iliescu nu va mai fi cercetat pentru înaltă trădare, ci doar pentru crime împotriva umanității.

Potrivit lui Adrian Cuculis, avocatul unora din victimele Revoluției (respectiv familiile celor decedați) spune că există posibilitatea ca dosarul să se întoarcă la Parchet pentru refacerea actului de urmărire penală și rechizitoriului, care ar putea dura de la cîteva luni la câțiva ani.

ADVERTISEMENT

Adrian Cuculis: ”Teoretic, la momentul comiterii faptelor, Iliescu era președinte”

”Sesiunea asta vizează o neregularitate a Parchetului, pentru că se compară rechizitoriile acum. Parchetul l-a trimis în judecată pe Ion Iliescu și pentru înaltă trădare, dar nu se știe dacă era președinte în momentul ăla. El a fost președinte după Revoluție. Trebuie să se afle care a fost momentul în care a devenit președinte.

Înalta Curte spune acum că pentru înaltă trădare nu îl poate cerceta, pentru că nu era președinte. Noi am venit și am sesizat că în rechizitoriul apare momentul în care s-a emis decretul 2 din 1989 și, teoretic, era președinte”, a declarat Adrian Cuculis pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

La momentul redactării acestui articol, dezbaterile din camera preliminară nu s-au încheiat. Ultima dată când dosarul s-a întors la Parchetul Militar a fost în noiembrie 2021, atunci când ÎCCJ a invocat ”neregularitatea” rechizitoriului.

Iliescu nu mai poate fi cercetat pentru înaltă trădare

Scenariul ”fericit” ar fi ca ÎCCJ să transfere dosarul către o altă instanță (cel mai probabil Curtea de Apel București), pentru că, în acest caz, cercetarea judecătorească ar putea, în sfârșit, să înceapă. Chiar și așa, mutarea unui dosar de asemenea dimensiuni ar dura foarte mult.

ADVERTISEMENT

”Asta e dezbaterea în momentul de față, însă e posibil ca dosarul să fie trimis la un alt Parchet pentru că se reține cumva că Ion Iliescu trebuie cercetat doar pentru crime împotriva umanității, nu și pentru înaltă trădare. Infracțiunea de înaltă trădare nu se prescrie.

Da, în momentul acesta există posibilitatea ca dosarul să se întoarcă la Parchet, nu doar cea de mutare la o altă instanță”, a mai explicat Adrian Cuculis pentru FANATIK.

Dosarul Revoluției, nesoluționat după 33 de ani

Dosarul Revoluției a fost trimis în judecată în august 2022, la aproape 33 de ani de la mișcările de stradă care au dus la înlăturarea regimului comunist.

La vremea respectivă, Procurorul General Gabriela Scutea declara că ”reluarea dosarului de către un alt procuror ar fi însemnat o perioadă foarte mare de timp chiar și doar pentru citirea volumelor Dosarului Revoluției”.

Actele de urmărire penală și rescrierea rechizitoriului, după ce dosarul fusese întors de ÎCCJ, a durat 5 luni și 15 zile.

Dosarul Revoluției, unul dintre cele mai complexe din ultimele decenii, a fost pus la păstrare timp de 10 ani, din motive politice. Abia în 2000, generalii Mihai Chițac și Victor Stănculescu au fost condamnați la 15 ani de închisoare, dar eliberați în urma recursului în anulare.

În 2007, dosarul a fost din nou blocat de Curtea Constituțională, care a decis mutarea acestuia de la Parchetul Militar la o secție civilă. În 2015, dosarul a fost clasat, dar a fost redeschis un an mai târziu. Abia în 2019, Iliescu, Voiculescu și Rus au fost trimiși în judecată prima dată.

ADVERTISEMENT