Sport

Liverpool este scoasă la vânzare! 4 miliarde de euro, prima ofertă a unui grup din Dubai. Update

Proprietarii lui Liverpool, americanii de la Fenway Sports Group, au anunțat că așteaptă oferte pentru acțiunile clubului pe care-l dețin din 2010.
09.11.2022 | 14:01
Liverpool este scoasa la vanzare 4 miliarde de euro prima oferta a unui grup din Dubai Update
Dubai International Groups a intrat în cursa pentru a cumpăra Liverpool. Sursă foto: Twitter - @Anfieldbr.
ADVERTISEMENT
09-11-2022
12:14

Patru miliarde de euro, prima ofertă pentru Liverpool

Dubai International Capital este primul grup care a intrat în negocieri cu Fenway Sports Group pentru cumpărarea lui Liverpool. Gruparea din Emirate este dispusă să ofere 4 miliarde de euro pentru a cumpăra acțiunile fostei câștigătoare din Champions League. 

Dubai International Capital este același grup care în 2007 a vrut să o cumpere pe Liverpool cu 360 de milioane de euro. „Au fost mai multe schimbări în acționariatul unor cluburi din Premier League și inevitabil suntem întrebați în mod constant despre acțiunile deținute de Fenway Sports Group la Liverpool.

FSG a primit în mod frecvent mesaj de interes din partea unor entități care vor să intre în acționariatul lui Liverpool. În termenii potriviți, vom lua în calcul posibilitatea unor noi acționari, dar doar dacă situația va fi în avantajul clubului Liverpool.

FSG rămâne devotată pentru a garanta succesul lui Liverpool, atât pe teren, cât și în afara lui”, se arată într-un comunicat al celor de la Fenway Sports Group. 

Liverpool n-a avut cel mai bun start de stagiune. Și este, pentru moment, la distanță de 7 puncte de locurile de Champions League. E adevărat, cu un meci mai puțin disputat. În plus, în optimile Ligii Campionilor va întâlni Real Madrid, în reeditarea finalei de anul trecut. Dacă n-avea destul bătăi de cap, Jurgen Klopp mai are acum una.

Fenway Sports Group a anunțat oficial că așteaptă oferte pentru FC Liverpool

În octombrie 2010, americanii de la Fenway Sports Group (FSG) cumpărau FC Liverpool, de la Tom Hicks și George Gillett, pentru 300 de milioane de lire sterline.

ADVERTISEMENT

Între timp, grație rezultatelor pe plan sportiv, dar nu numai, valoarea grupării engleze este de peste 10 ori mai mare. Fiind estimată de Forbes, în mai 2022, la 3,8 miliarde de lire sterline.

Iar John W. Henry, cel care conduce grupul american, și-a spus, probabil, că ar trebui să profite. Mai cu seamă că momentul este favorabil. În contextul în care, în vară, proprietarului lui LA Dodgers, Todd Boehly, a plătit 4,25 miliarde de lire sterline pentru a prelua Chelsea.

ADVERTISEMENT

Urmarea? Potrivit Athletic, FSG a anunțat oficial că, ”în termenii și condițiile potrivite” este deschis să vândă clubul. Vizând, probabil, o sumă măcar la fel de mare precum cea din tranzacția care a implicat gruparea londoneză.

”Au fost mai multe schimbări în acționariatul unor cluburi din Premier League și inevitabil suntem întrebați în mod constant despre acțiunile deținute de Fenway Sports Group la Liverpool.

ADVERTISEMENT

FSG a primit în mod frecvent mesaj de interes din partea unor entități care vor să intre în acționariatul lui Liverpool.

În termenii potriviți, vom lua în calcul posibilitatea unor noi acționari, dar situația va fi în avantajul clubului Liverpool.

ADVERTISEMENT

FSG rămâne devotată pentru a garanta succesul lui Liverpool, atât pe teren, cât și în afara lui”, se arată într-un comunicat oficial.

Vânzare sau bani pentru investiții

The Athletic precizează că FSG a pregătit o prezentare amplă pentru cei interesați să achiziționeze clubul. Dar și că a desemnat două companii specializate în astfel de tranzacții, Goldman Sachs și Morgan Stanley, să o asiste în procedurile de vânzare.

Acest lucru nu înseamnă însă, spun analiștii, că Fenway Sports Group va renunța la club. Și dau drept exemplu mutarea din anul 2021, atunci când primiseră, de la oameni de afaceri din Orientul Mijlociu, 3 miliarde de lire sterline pentru a ceda FC Liverpool.

John W.Henry a refuzat oferta. Și a preferat să cedeze 11% din companie, pentru 750 de milioane de dolari (655 de milioane de lire sterline), către RedBird Capital Partners. Obținând astfel banii necesari pentru a prelua o participație de control în echipa de hochei pe gheață NHL Pittsburgh Penguins.

Ori, spune presa engleză, că și-acum sunt mai degrabă interesați să obțină un ordin de mărime pentru valoarea clubului în ochii potențialilor investitori.

Pentru ca, mai apoi, să folosească cifrele și să vândă un pachet minoritar. Iar cu banii obținuți să acopere cele peste 100 de milioane de lire sterline cheltuite cu extinderea complexului Anfield. Dar și să aibă fonduri pentru a oferi echipei anvergura pe care și-o doresc.

ADVERTISEMENT
Tags: