News
notix pixel id

Lovitură de teatru în Republica Moldova. Guvernul Chicu a demisionat, socialiștii vor anticipate

23.12.2020 | 21:06
Lovitură de teatru în Republica Moldova. Guvernul Chicu a demisionat, socialiștii vor anticipate
Ion Chicu, premierul demisionar din Moldova/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Primul-ministru al Moldovei, Ion Chicu, și-a prezentat demisia, fapt ce antrenează demisia întregului guvern de la Chișinău. Ion Chicu a condus un guvern al Partidului Socialiștilor, controlat de către fostul președinte moldovean, Igor Dodon, informează AFP, preluată de către News.ro.

Decizia lui Ion Chicu a fost făcută publică cu numai câteva ore înainte ca Parlamentul Moldovei să dezbată o moțiune de cenzură îndreptată împotriva guvernului socialist.

Demisia este menită să deschidă drumul către alegeri anticipate, au spus liderii Partidului Socialiștilor.

ADVERTISEMENT

Guvernul socialist, contestat în stradă de susținătorii Maiei Sandu

Guvernul îşi anunţă demisia”, a spus Ion Chicu într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele moldovean încă în exerciţiu Igor Dodon, un prorus, şi preşedinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi. Aceasta din urmă a precizat că demisia Guvernului  are ca scop organizarea de alegeri anticipate.

Demisia survine cu o zi înainte ca Igor Dodon să predea funcția de președinte al Moldovei Maiei Sandu, cea care l-a învins în recentele alegeri prezidențiale. Dodon a spus că Sandu va putea, după demisia cabinetului  Chicu  să își propună „candidatul la postul de premier sau poate începe consultări cu partidele în vederea dizolvării Parlamentului în mod legitim”.

ADVERTISEMENT

Criza politică din Moldova este generată de conflictul susținătorilor unei apropieri faţă de Moscova şi partizanii integrării europene, prin legături pe care fosta republică sovietică le întreţine cu România.

Influența rusă a suferit o lovitură puternică după victoria obținută de către Maia Sandu la alegerile prezidenţiale din noiembrie.

ADVERTISEMENT

La scurtă vreme după ce Sandu a obținut victoria în scrutinul prezidențial, Parlamentul controlat de o majoritate socialistă a adoptat o lege prin care au fost reduse puterile președintele,  lucru ce a provocat nemulțumirea celor din tabăra proeuropeană a Maiei Sandu.

La apelul acesteia, mii de basarabeni au protestat la Chișinău, la apelul președintelui ales, cerând demisia Guvernului şi dizolvarea Parlamentului.

ADVERTISEMENT

Ulterior, legea care reduce atribuţiile președintelui a fost suspendată de către Curtea Constituţională moldoveană.

Un fost premier, Maia Sandu şi-a axat campania pe lupta împotriva corupţiei în această ţară cu 3,5 milioane de locuitori, una dintre cele mai sărace din Europa.

ADVERTISEMENT
Tags:
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 866. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri