Cornel Dinicu, patronul Fermei dacilor, se află plasat sub control judiciar din 31 martie 2024, în dosarul în care este inculpat pentru distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru. După incendiul de la Ferma dacilor, din 26 decembrie 2023, în urma căruia au decedat opt persoane, Cornel Dinicu a fost arestat preventiv, apoi a fost plasat în arest la domiciliu.
În incendiu a decedat și Victor, unul din cei trei băieți pe care Cornel Dinicu îi are împreună cu partenera sa de viață, Alexandra Gospodaru. De altfel, cei doi au dormit într-o cameră plasată în vecinătatea celor care au fost cuprinse de flăcări. Ulterior, după ce a fost plasat în arest la domiciliu, lui Dinicu i s-a permis să ia legătura cu concubina sa, Alexandra Gospodaru, și cu unul dintre fii.
Se pare că relațiile dintre Dinicu și Gospodaru s-au erodat în această perioadă, iar patronul Fermei dacilor a dat-o în judecată pe partenera sa de viață. Numele lui Cornel Dinicu apare ca reclamant într-un dosar înregistrat pe 7 iunie 2024, la Judecătoria Sectorului 1, iar pârât figurează Alexandra Gospodaru, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată.
Obiectul dosarului este „exercitarea autorităţii părinteşti”, iar instanța nu a stabilit încă primul termen. Conform Codului civil, exercitarea autorității părintești de către un singur părinte se dispune de către instanță pentru motive temeinice, situație în care unul dintre părinți poate solicita instanței de judecată consfințirea exercitării autorității părintești doar de către acesta în cazul în care, practic, exercitarea autorității părintești dăunează interesului superior al copilului minor.
Printre motivele pentru care instanța poate pronunța o astfel de soluție se numără alcoolismul, boala psihică, dependența de droguri a celuilalt părinte, violența față de copil sau față de celălalt părinte, condamnările pentru infracțiuni de trafic de persoane, trafic de droguri, infracțiuni cu privire la viața sexuală, infracțiuni de violență, precum și orice alt motiv legat de riscurile pentru copil, care ar deriva din exercitarea de către acel părinte a autorității părintești.
Pe lângă acestea, în practica judiciară s-au conturat și alte motive precum lipsa de interes a unui părinte, manifestându-se prin starea sa de pasivitatea față de activitățile de creștere, educare, întreținere și de interes ale minorului având un efect dăunător asupra minorului; starea de conflict continuu în interiorul familiei, manifestat prin relații tensionate între părinți, părinți și copii, care afectează interesul superior al minorului.
Tot pe 7 iunie 2024, a mai fost înregistrat un dosar, tot la Judecătoria Sectorului 1, a cărui materie este „minori și familie” și al cărui obiect este „ordonanță președințială”. La fel ca în cazul primului, Cornel Dinicu este reclamant, iar Alexandra Gospodaru figurează ca pârât. Primul termen a fost programat pentru 19 iunie 2024.
La acest termen, Cornel Dinicu și Alexandra Gospodaru nu s-au prezentat, instanța constatând că la apelul nominal făcut în ședința publică nu au răspuns părțile. Ținând cont de absența ambelor părți la termenul de judecată, instanța a dispus citarea lui Dinicu și Gospodaru cu mențiunea de a se prezenta personal la interogatoriu și de a prezenta probele pe care le dețin la următorul termen de judecată.
De asemenea, instanța a dispus citarea ambelor părți cu mențiunea de a prezenta minorul în vederea audierii, la data de 2 iulie 2024, ora 14:00, se arată în dosarul consultat de FANATIK. Cererea de ordonanță președințială este o procedură specială în cazuri urgente, în care instanța de judecată este solicitată să dispună anumite măsuri vremelnice.
În situații juridice de urgență, ordonanța președințială rapidă poate fi soluția ideală pentru a proteja drepturile care trebuie protejate imediat. Atât timp cât instanța de judecată nu prevede anumite termene, ordonanța în cauză își produce efecte imediate, până când se va soluționa litigiul de fond.
Ordonanța președințială în dreptul familiei se aplică în cazurile celor care se află în plin proces de divorț și/sau partaj. Este considerată metoda la care recurge orice părinte cu bună intenție de a apăra viața și integritatea copilului, când sunt probe și martori că celalalt părinte afectează viața celui mic. În astfel de cazuri se audiază martorii cât mai curând, se ascultă părțile implicate, inclusiv copiii care au peste 10 ani și va avea loc o anchetă socială.