Sport

Lovitură dură încasată de Real Madrid: a pierdut procesul pe nume și marcă!

Curtea Superioară de Justiție din Madrid a considerat nefondată acțiunea în instanță a celor de la Real Madrid care doreau să oblige la schimbarea numelui și mărcii o echipă înființată anterior.
16.07.2022 | 08:25
Lovitura dura incasata de Real Madrid a pierdut procesul pe nume si marca
Real Madrid a pierdut în instanță o dispută privind numele și marca. Speța era legată de fotbalul feminin. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Real Madrid a intrat în fotbalul feminin în anul 2020, cu o investiție gigant pentru acest segment, 3,38 milioane de euro. A vrut să-și consolideze apoi și imaginea. Și a solicitat unei grupări care activa deja de 10 ani, Madrid CFF, să-și schimbe numele. Cum se tot întâmplă și în fotbalul nostru. Însă forța clubului, per ansamblu, n-a primat în fața instanțelor.

Un club de periferie, din San Sebastián de los Reyes, câștigă procesul în fața lui Real Madrid

În 2010, Alfredo Ulloa a fondat, în San Sebastián de los Reyes, o municipalitate situată la 20 km nord de Madrid, și care aparține de capitala Spaniei, o echipă feminină.

ADVERTISEMENT

A numit-o Madrid Club de Fútbol Femenino. Sau, pe scurt, Madrid CFF. Și pentru că era fan al lui Real Madrid, a decis ca formația să joace în echipament alb.

După ce a evoluat în campionatele regionale, în 2013, gruparea lui Ulloa a ajuns în liga secundă. Un an mai târziu se specula că echipa a fost preluată de Real. Însă nu era așa. De altfel, la acel moment, Florentino Perez, președintele lui Real, spunea că fotbalul feminin este pierdere de vreme.

ADVERTISEMENT

Madrid CFF și-a văzut de treabă și a promovat în primul eșalon în 2017. Dar, la trei ani distanță, lucrurile s-au schimbat. Perez își revizuise principiile.

Florentino Perez a preluat o echipă de prim eșalon

Real Madrid a ales să nu o ia de jos. Ci din prima ligă. În 2019, printr-un proces de fuziune – achiziție prelua o grupare înființată în 2014, Club Deportivo TACÓN.

ADVERTISEMENT

Numele TACÓN (călcâi ) este un acronim al lui Trabajo (muncă), Atrevimiento (îndrăzneală/curaj), Conocimiento (cunoaștere), Organización (organizație), Notoriedad (vizibilitate/renume).

În 2020, după ce echipa a primit numele de Real Madrid, a înregistrat mărcile Real Madrid – MCF, Rmcf sau MCF Real Madrid. Iar apoi a trecut la atac.

ADVERTISEMENT

Atacul în justiție, fără efect

Oficina Española de Patentes y Marcas (Oficiul Spaniol de Brevete și Mărci), echivalentul OSIM, le-a cerut celor de la Madrid CFF să-și schimbe numele. Iar Abogacía del Estado a sprijinit demersul lui Real Madrid, invocând ”asemănări evidente, atât denominative, cât și fonetice”.

Cazul a ajuns în instanță. Însă, de data aceasta, potrivit 2Playbook, forța lui Real Madrid nu a mai contat. Curtea Superioară de Justiție din Madrid (Tsjm) a recunoscut dreptul celor de la Madrid CFF de a înregistra o marcă comercială.

Instanța a considerat că mărcile înregistrate de Real Madrid – MCF, Rmcf sau MCF Real Madrid – nu sunt ”nici identice, nici similare”. Și au precizat: ”Nu credem că prin coexistența ambelor mărci pe piață am putea consemna situații de eroare sau confuzie în rândul publicului consumator”.

Judecătorii au mai precizat că ei consideră că există ”doar coincidențe în două dintre cele trei litere care alcătuiesc acronimul”. Și au adăugat că numele orașului ”nu poate fi, deloc, considerat elementul dominant și cel mai distinctiv”.

În fine, un alt aspect extrem de important subliniat de Tsjm a fost cel temporal. Mai exact, că marca Madrid CFF a fost folosită în fotbalul feminin din 2010, anul în care a fost fondată entitatea, în timp ce Real Madrid a intrat în acest segment în urmă cu doi ani.

ADVERTISEMENT
Tags: