Hotnews

Lovitură dură pentru ruşii de la Gazprom. Ce va face Putin?

Grupul rus Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, a anunţat miercuri că profitul său net a scăzut anul trecut cu 86%, până la 159 miliarde de ruble (3 miliarde de dolari),...
29.04.2015 | 12:26
Lovitură dură pentru ruşii de la Gazprom. Ce va face Putin?

Grupul rus Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, a anunţat miercuri că profitul său net a scăzut anul trecut cu 86%, până la 159 miliarde de ruble (3 miliarde de dolari), din cauza evoluţiilor nefavorabile ale cursului de schimb, transmite Agerpres. Cifra anunţată de Gazprom este mult sub profitul de 1.140 miliarde de ruble înregistrat în 2013 şi de asemenea inferioară estimărilor analiştilor care mizau pe un profit de 665 miliarde de ruble.

De asemenea, Gazprom a informat că vânzările sale au crescut cu 6,47% în 2014, până la 5.590 miliarde ruble, de la 5.250 miliarde de ruble în 2013, în timp ce chletuielile operaţionale au crescut cu 10% până la 3.943 miliarde de ruble.

La sfârşitul lui 2014, datoria netă a Gazprom se ridica la 1.650 miliarde de ruble, în creştere cu 48% comparativ cu sfârşitul lui 2013, ca urmare a deprecierii rublei ruseşti în raport cu dolarul şi euro.

Aceste rezultate reflectă o scădere a cererii în Europa, principala piaţă de export a Gazprom, în condiţiile în care temperaturile ridicate de la începutul iernii şi creşterea ofertei de gaze naturale lichefiate a afectat preţurile. De asemenea, consumatorii europeni au preferat să folosească gaze naturale din depozite înainte să cumpere de la Gazprom, aşteptând momentul în care scăderea preţului la petrol îşi va face simţite efectele şi asupra contractelor de furnizare de gaze naturale.

Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei iar jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.

Sursă: www.realitatea.net

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri