News

Lovitură grea pentru ANPC. A pierdut primul proces cu băncile pe recalcularea ratelor la credite

ANPC a pierdut primul proces cu băncile pe recalcularea ratelor la creditele acordate românilor. Cum motivează instanțele aceste decizii.
09.07.2024 | 08:42
Lovitura grea pentru ANPC A pierdut primul proces cu bancile pe recalcularea ratelor la credite
Lovitură grea pentru ANPC. Sursa foto: Pixabay/ Facebook-ANPC - Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a pierdut apelul în procesul cu First Bank. Este prima decizie definitivă dintr-un total de 19 dosare care vizează amenzile pe care instituția le-a acordat băncilor pentru că ar fi înşelat clienţii prin calcularea ratelor în anuităţi.

Lovitură grea pentru ANPC

Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au respins ca nefondat apelul formulat de ANPC la decizia Judecătoriei Sectorului 1 din Bucureşti care a admis plângerea First Bank împotriva sancţiunii primite, în mai 2023.

ADVERTISEMENT

În 2023, ANPC a amendat First Bank şi alte 18 bănci pentru că ar fi utilizat practici comerciale incorecte/înşelătoare atunci când au oferit românilor credite cu amortizarea în rate egale (anuităţi).

Potrivit reprezentanților ANPC, acest mod de rambursare a împrumuturilor arată reaua-credinţă a băncii, prin disproporţia dobânzii imputate consumatorului.

ADVERTISEMENT

Aceștia au subliniat că un consumator mediu informat nu avea cum să înţeleagă graficul de rambursare emis de bănci şi ataşat la contract deoarece, era format „preponderent din cifre”. 

Astfel, autoritatea este de părere că foarte mulți clienți ai băncilor nu au fost informați complet și au fost induși în eroare astfel încât au luat o decizie pe care în mod normal nu ar fi luat-o.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, magistrații de la Judecătoria Sectorului 1 nu a fost de aceeași părere cu cei de la ANPC și au decis că First Bank a fost amendată în afara termenului legal de șase luni de la încheierea contractelor care au făcut obiectul controlului.

Judecătorii au transmis că în cazul prescripţiei contravenţionale, instanţa nu mai are motive să analizeze restul obiecţiunilor de legalitate din plângere şi să intre în fondul problemei, potrivit Profit.ro.

ADVERTISEMENT

Până în acest moment reprezentanții ANPC au primit decizii pe fond în opt dosare. În şapte dintre ele, deciziile au fost favorabile băncilor (Banca Transilvania, OTP Bank, Exim Banca Românească, Libra Bank, First Bank, Raiffeisen Bank şi, mai recent, Intesa SanPaolo Bank), iar într-un dosar un judecător a respins contestaţia ProCredit Bank.

În cazul Raiffeisen, OTP Bank, Exim Banca Românească şi First Bank, plângerile au fost admise pentru prescripţia contravenţională, se arată în motivările instanței.

ADVERTISEMENT