Clotilde Armand a pierdut definitiv procesul cu Agenția Națională de Integritate (ANI) care a declarat-o incompatibilă, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție i-a respins, miercuri, recursul privind anularea raportului ANI.
După ce magistraţii ÎCCJ i-au respins recursul, Clotilde Armand a lansat un atac dur la adresa lui Marcel Ciolacu pe care l-a acuzat că folosește instituţiile cheie ale statului român pentru a-și elimina adversarii politici.
”Justiţia lui Ciolacu funcţionează. Plângere la ANI făcută de PSD – ANI condus de un director cu legături de familie în PSD – judecătoarea de la Înalta Curte, fiica unui membru marcant al PSD. Rezultatul era previzibil. Aşa “funcţionează Justiţia” lui Ciolacu. Eliminând din competiţie electorală adversarii politici folosind instituţiile cheie ale statului român. Şi avem atâtea şi atâtea exemple în ultima vreme.
În cazul meu nimeni nu poate spune care este prejudiciul cauzat de fapta în speţă. Nici măcar procurorii sau inspectorii ANI. Este un dosar atât de caraghios încât a fost nevoie de patru procurori să fie schimbaţi până când PSD a găsit unul care să execute ordinele” a transmis Clotilde Armand pe Facebook.
De asemenea, fostul edil a subliniat că ”prefectul şi directorii departamentelor juridic şi economic din primărie au semnat pentru legalitatea acelor dispoziţii declarate acum cu probleme”.
”O mascaradă. Sunt sute de primari PSD PNL care beneficiază de aceleaşi condiţii. Pentru un lucru mult mai grav şi flagrant precum cazul Toni Greblă – care şi-a mărit ilegal salariul cu zeci de mii euro conform raportului Curţii de Conturi a României – ANI tace şi nu face nimic după două luni în care am depus plângeri. Nici măcar nu răspunde în termenul legal”, a mai spus fostul primar.
Mai mult, Clotilde Armand a ținut să menționeze că ”aşa arată frica unui sistem cleptocratic. Frica de tot ce este just şi corect, frica de oamenii cinstiţi şi competenţi care luptă având un ideal de ţară unde plagiatorii şi combinatorii politicieni nu-şi au locul. Eu voi merge mai departe şi voi ataca decizia de astăzi la instanţele europene”.
”Respinge recursul declarat de recurenta-reclamantă Clotilde Marie Brigitte Armand împotriva sentinţei nr. 389 din 11 martie 2024 pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal şi recursul declarat de recurenta reclamantă împotriva aceleiaşi sentinţe, în ceea ce priveşte soluţia de respingere a cererii de sesizare a Curţii Constituţionale, ca nefondate. Definitivă.
Pronunţată astăzi, 11 decembrie 2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în hotărârea ÎCCJ.
În noiembrie 2022, un raport al ANI a stabilit faptul că primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, s-a aflat în conflict de interese şi incompatibilitate, atunci când a semnat cinci dispoziții prin care s-a numit în funcția de manager de proiect și și-a majorat indemnizația lunară cu până la 30%.
Reprezentanții ANI au subliniat în raportul respectiv că Armand a încălcat legea, după ce s-a numit pe sine manager al proiectului ‘Îmbunătăţirea capacităţii administrative locale privind dezvoltarea, implementarea şi promovarea măsurilor anticorupţie’, finanțat cu fonduri europene, care i-a generat un venit în valoare de 18.720 lei.
Ulterior, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane.
Mai mult, reprezentanții ANI au cerut ca fostul primar Clotilde Armand să nu poată ocupa nici o funcție publică timp de trei ani.
La scurt timp, Clotilde Armand a cerut în instanță anularea raportului întocmit de ANI, însă a pierdut procesul la Curtea de Apel Bucureşti, așa că a formulat un recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a fost respins de judecători.
În urma acestei decizii a judecătorilor ÎCCJ, rămâne de văzut dacă Clotilde Armand își va mai putea exercita funcția de senator pe care a câștigat-o la alegerile parlamentare din data de 1 decembrie.