Fotbal intern

Lovitură grea pentru fanii lui Dinamo! “Claudiu Niculescu a fost un mare stelist de mic!”

14.11.2018 | 10:48
Lovitura grea pentru fanii lui Dinamo Claudiu Niculescu a fost un mare stelist de mic

Dezvăluire surprinzătoare despre Claudiu Niculescu: în copilărie a fost mare fan Steaua! Primul antrenor al fostului fotbalist susţine că atacantul a iubit marea rivală a celor de la Dinamo atunci când era un puşti şi că visa să ajungă un idol pentru fanii roş-albaştrilor.

Ion Pârvulescu a lucrat ani buni cu vârful care cunoscut gloria în Ştefan cel Mare şi crede că dragostea pentru Steaua i-a fost insuflată de tatăl său, Mărin Niculescu, renumit în Slatina pentru pasiunea faţă de clubul ce odinioară juca în Ghencea.

Cum a devenit “Lunetistul” de la Slatina: “Colegii spun că suntem mai proşti şi de aia ne ţineţi”

Ion Pârvulescu îşi aminteşte perioada petrecută de Claudiu Niculescu sub îndrumarea sa de parcă ar fi fost ieri. “Claudiu juca vârf dreapta și, la un moment dat, a venit un copil de la Slătioara cu o foarte bună viteză și valoare tehnică bună. L-am pus pe el libero și l-am suit pe Dănciulescu lângă Claudiu. Claudiu în stânga și Dănciulescu dreapta. Şi la momentul acela a apărut N&D-ul.

Ion Pârvulescu la birou
Ion Pârvulescu scoate pozele cu Claudiu Niculescu dintr-un dosar ţinut cu sfinţenie în vestiar

Amândoi executau lovituri libere și Dănciulescu, în special, 11 metri. Îi mai țineam după antrenament la lovituri libere, pe ei doi și pe alți 4-5 jucători care să ne aducă mingiile. Loveau de 100-200 de ori după antrenament. Căpătaseră o perfecțiune în executarea loviturilor libere. I-am și spus lui Claudiu: „Prima ta șansă au fost loviturile libere, apoi ai apărut ca valoare strict tehnică”.

Claudiu Niculescu junior
Claudiu Niculescu, în vremea junioratului, când era antrenat de Ion Pârvulescu

Ce reacție a avut Claudiu? Asta e dovada că era copil cu mintea puțină… “Domnule profesor, colegii noștri râd de noi că ne țineți aici… Spun că suntem mai proşti şi de aia ne ţineţi”. Și atunci le-am zis: „Băi, tăntălăilor, decât să mă duc mai devreme cu o jumătate de oră la Floricica și să stau cu ea, să mă desfăt, vin și stau cu voi aici pentru că îmi dau seama că aveţi un viitor și ăsta e motivul pentru care încerc să vă perfecționez anumite deprinderi”. Și acest lucru s-a și demonstrat”, povesteşte nea Ion, cu mândrie, pentru FANATIK.RO.

Claudiu Niculescu într-o fotografie de grup din perioada junioratului de la Slatina
Claudiu Niculescu (al doilea pe rândul de jos, de la stânga la dreapta) alături de generaţia de aur a antrenorului Ion Pârvulescu din care au mai făcut parte Ionel Dănciulescu şi Ionuţ Luţu

“Are valoare la femei. Cred că încă pierde mult timp cu cucoanele!”

Debutul în cariera de antrenor al lui Claudiu Niculescu nu l-a dat pe spate pe fostul său tehnician. Acesta consideră că fostul său elev nu este dedicat sută la sută acestei profesii. “Nu sunt foarte convins că Niculescu e antrenor de mare perspectivă. A copiat de la mine perserverența și o ușoară duritate, însă mai moderată la momentul acesta. Eu eram rău. Aveam pe masă, acolo (n.r. ne arată cu degetul), o mătură, numită „Ramona”. Acum am o altă coadă de mătură, „Ramona 2”. Întotdeauna, când ei greșeau, bățul la fund. Claudiu, nu știu la un moment dat ce a făcut, dar a greșit. Gusti (n.r. Augustin Chiriță) l-a pedepsit. Hâț-hâţ… Când am văzut, i-am zis: “Claudiu, dă-i tu, acum!” I-a dat două bucăți Niculescu de plângea Gusti: „Ia uite domnule profesor, ce nenorocit. Eu i-am dat încet şi el…”, dezvăluie Pârvulescu.

Acesta continuă apoi cu carenţa cea mai mare pe care ar avea-o actualul technician. “Niculescu are valoare la femei, ca bărbățel arată bine. Pe aici nu prea aveau timp și le era și puțin frică. Eu mereu marșam că fetele, la momentul acela, îi punea pe pierdere. Foloseam în relația cu ei o ușoară notă de vulgaritate: „Să moară mama, să fiu al dracului” sau ceva. Și în momentul ăla ei ziceau „Aaa, nea Ion e de-al nostru”.

Claudiu Niculescu în faţa băncii de rezerve de pe stadionul Dinamo
Claudiu Niculescu a rezistat ca antrenor al lui Dinamo doar două etape, fiind demis pentru a fi adus Mircea Rednic

Nu știu dacă la Claudiu nu cumva este încă perioada în care pierde mult timp cu cucoanele. A avut-o pe cucoana asta, Diana Munteanu. Nu știu ce îi putea reproșa acestei persoane. Toată lumea la Craiova îi zicea „țiganul”. M-a surprins puțin că l-a acceptat atunci, dar arată bine, e și băiat isteț… În fine, ca antrenor trebuie să demonstreze, iar până acum nu a făcut asta”, afirmă bărbatul ajuns la 78 de ani

Ce dezvăluire surprinzătoare despre idolul dinamoviştilor: „Claudiu Niculescu, mare fan Steaua!”

Înainte de finalul dialogului, atingem un punct sensibil. “De Luţu şi Dănciulescu aţi spus că ţineau cu Steaua când erau mici. Presupunem că aveau dueluri grele cu Niculescu, care era dinamovist…”. Nea Ion începe să râdă în hohote. Se uită la noi ca şi cum am fi comis un sacrilegiu. “Ce dinamovist, domnilor? El a fost un mare stelist! De copil a ţinut cu Steaua. Taică-su, Mărin, era un stelist înfocat, fraţii lui erau stelişti. Şi Claudiu Niculescu a fost fan Steaua! Că după aceea a ajuns la Dinamo e altceva!”, mărturiseşte primul antrenor al lui Clau-Gol.

Claudiu Niculescu cu medalia de gât în timpul junioratului
Claudiu Niculescu, un junior de top, care a câştigat numeroase medalii