Sport

Lovitură grea pentru Gică Hagi. Farul nu a primit licența UEFA, dar va contesta decizia: ”Mergem la TAS!”

Farul Constanța luptă pentru locul 4 în Casa Pariurilor Liga 1 care le-ar putea da dreptul să se înscrie în următoarea ediție a cupelor europene. FRF a refuzat să le acorde, însă, licența UEFA. Dobrogenii merg la TAS.
11.05.2022 | 18:00
Lovitura grea pentru Gica Hagi Farul nu a primit licenta UEFA dar va contesta decizia Mergem la TAS
farul Constanța, echipa antrenată de Gică Hagi nu a primit licența UEFA. ”Marinarii” își vor căuta dreptatea la TAS. FOTO: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT
11-05-2022
15:20

Farul contestă decizia de a nu primi licență pentru Europa

Farul Constanța contestă decizia de a nu primi licență pentru cupele europene în sezonul 2022-2023. După președintele Gică Popescu, care a anunțat că „marinarii” vor merge la TAS, clubul de la malul Mării Negre a emis și un comunicat oficial.

„O comisie din cadrul forului european, primind anumite informații, a înțeles greșit întreaga procedură pe care am urmat-o în vara anului 2021, în pofida explicațiilor transmise, atât de clubul nostru cât și de Federația Română de Fotbal.

Dorim să subliniem că toate demersurile juridice pe care clubul nostru le-a realizat în anul 2021 au respectat, cu strictețe, regulamentele sportive internaționale, nationale și legile din țara noastră. Am avut avizul prealabil al Federației Române de Fotbal, înainte de a efectua orice demers juridic, iar ulterior, constatând că am respectat (ad litteram) regulamentele sportive, Comitetul Executiv al FRF a aprobat toată procedura juridică realizată de noi.  

Clubul nostru avea una din cele mai importante academii de copii si juniori din Europa, baza sportivă ultramodernă, stadion propriu, un buget anual care ne permitea, așa cum s-a întamplat, să participăm an de an în Liga 1, iar tot ceea ce am făcut în vara anului 2021 a fost, în primul rând, pentru comunitatea locală, pentru ca acest brand, ,,Farul”,  al Constanței, să rămână al acestei regiuni a țării.

Suntem convinși că, în procedurile legale ce le vom urma, se va demonstra că tot ceea ce am făcut a fost legal și doar pentru fotbalul dobrogean.

‘Farul suntem toți !’”, este comunicatul postat pe farulconstanta.com.

Comisia de Licențiere din cadrul Federației Române de Fotbal a anunțat că Farul Constanța nu a primit acordul de a evolua în viitoarea ediție a cupelor europene. ”Marinarii” contestă decizia și își vor căuta dreptatea la TAS.

Gigă Popescu: ”Am respectat toate cerințele forurilor internaționale și ale FRF”

Echipa patronată şi antrenată de Gică Hagi nu renunță la ideea de a participa în ediția viitoare a întrecerilor continentale intercluburi, dar eforturile lor sportive ar putea fi anulate de o decizie a Comisiei de Licențiere din cadrul Federației Române de Fotbal.

ADVERTISEMENT

Pentru că anul trecut, în vară, clubul patronat de Gheorghe Hagi, Viitorul Constanța, a fuzionat cu echipa fanion a Dobrogei, Farul Constanța, și a preluat numele și sigla acesteia din urmă, Comisia FRF a decis că gruparea de la malul Mării nu este eligibilă pentru a primi licența UEFA.

Președintele Gică Popescu spune că nu înțelege decizia FRF şi a reacționat imediat amenințând forul condus de Răzvan Burleanu cu un proces la Tribunalul de Arbitraj Sportiv.

ADVERTISEMENT

”Vom lua legătura cu avocaţii noştri şi vom merge mai departe, pentru că decizia de a ne refuza licenţa UEFA mi se pare cel puţin stranie. Atâta timp cât ai avizul Federaţiei Române de Fotbal, cât timp respecţi regulamentele internaţionale, nu înţeleg de ce nu putem participa în cupele europene.

Următorul pas este Tribunalul de Arbitraj Sportiv, nu există altă instanţă. Când am schimbat numele din FC Viitorul în Farul Constanţa am respectat întru totul cerinţele forurilor internaţionale şi ale Federaţiei Române de Fotbal. Ba mai mult, înainte de a face această mişcare am avut avizul Federaţiei Române de Fotbal.

ADVERTISEMENT

Deci am anunţat Federaţia înainte, am primit avizul Federaţiei şi am dat drumul procedurii. Am respectat absolut tot ce putea fi respectat la acea oră. De fapt, noi nu am făcut altceva decât să luăm numele şi emblema de la Farul Constanţa”, a declarat oficialul ”marinarilor”, pentru Agerpres.

Cum s-ar putea califica Farul în cupele europene

Casa Pariurilor Liga 1 a ajuns în fața ultimelor două etape din faza play-off, iar lupta pentru locul 4, care ar putea deveni eligibil pentru cupele europene, se dă între FC Voluntari și Farul Constanța.

ADVERTISEMENT

Momentan ilfovenii sunt pe 4, însă dobrogenii nu renunță la ideea de a reprezenta fotbalul românesc la nivel european. Pentru ca locul 4 să devină eligibil pentru cupele europene este, însă, obligatoriu ca Universitatea Craiova să câștige Cupa României.

Nici în acest context ocupanta poziției a patra în Casa Pariurilor Liga 1 nu are garantată participarea în competițiile continentale intercluburi. Pentru a ajunge acolo va trebui să joace un meci de baraj cu câștigătoarea unui prim joc de departajare, dintre ocupantele locurilor 7, respectiv 8, adică pozițiile 1 și 2 din play-out.

ADVERTISEMENT