În România, foarte mulți cetățeni care locuiesc la bloc au restanțe la întreținere, însă puțini sunt cei care știu ce pățesc atunci când nu o plătesc la timp.
În fiecare lună, întreținerea la bloc este emisă de către asociația de proprietari și trebuie să fie achitată în termen de 30 de zile de la data afișării.
Atunci când un locatar nu își plătește utilitățile la timp, el va fi penalizat conform Legii 196/2018, art. 77 privind cheltuielile asociaţiei de proprietari.
Aceasta prevede că ”asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalităţi pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată”.
”Penalităţile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile de la termenul scadent pentru plată, fără ca suma penalităţilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat”, se arată în textul legii.
Astfel, locatarilor care întârzie cu plata întreținerii la administrator li se aplică penalități nu mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere.
Potrivit Legii 196/2018, toate sumele rezultate din aplicarea penalităților de întârziere sunt incluse în fondul de penalităţi al asociaţiei de proprietari.
Acestea vor fi utilizate pentru plata penalităţilor impuse asociaţiei de proprietari de către terţi, ”precum şi pentru cheltuieli cu reparaţiile asupra proprietăţii comune, reabilitarea termică sau consolidarea condominiului. Sumele rezultate din aplicarea penalităţilor de întârziere nu pot fi utilizate şi în alte scopuri”.
Trebuie să menționăm faptul că legea spune că administratorul blocului are obligația de a notifica în scris locatarul care are restanțe la întreținere.
Totodată, există posibilitatea ca restanțierul să ajungă în instanță în cazul în care nu își plătește cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiei ”mai mult de 60 de zile de la termenul scadent, respectiv 90 zile de la afişarea listei”.