News

Lovitură în cazul morții mezzosopranei Maria Macsim Nicoară. Soțul artistei nu mai poate fi cercetat pentru omor

Soțul mezzosopranei Maria Macsim Nicoară nu mai poate fi cercetat pentru omor, au decis judecătorii de la Curtea de Apel Iași.
30.03.2023 | 15:03
Lovitura in cazul mortii mezzosopranei Maria Macsim Nicoara Sotul artistei nu mai poate fi cercetat pentru omor
Ancheta morții mezzosopranei Maria Macsim Nicoară nu va mai fi reluată de la zero, așa cum decisese anterior instanța / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Facebook, Ziarul de Iași
ADVERTISEMENT

Codrin-Constantin Nicoară, soțul mezzosopranei care a murit în condiții suspecte în mai 2020, scapă definitiv de acuzațiile de omor. Curtea de Apel Iași a decis că dosarul morții Mariei Macsim Nicoară nu se mai poate întoarce la Parchet, deși există indicii că aceasta ar fi fost ucisă. În aceste condiții, bărbatul va fi judecat pentru ”neglijență”, hotărârea fiind definitivă.

Anterior, judecătorii au decis ca dosarul mezzosopranei Maria Macsim să se întoarcă la Parchet

În urmă cu un an, Tribunalul Iași hotărâse că dosarul morții Mariei Macsim trebuie retrimis la Parchet, pe baza unui raport de expertiză care răsturna concluziile inițiale ale procurorilor. Decizia de fond fusese considerată o mare victorie de către familia mezzosopranei, care e convinsă că femeia a fost ucisă.

ADVERTISEMENT

”La dosar a fost depus un raport de expertiză de 40 de pagini în care am demonstrat din punct de vedere biomecanic, loviturile de la gât, de la umăr, de la cap sau cele de la picior, nu aveau cum să se producă de la o simplă alunecare pe scări.

Au fost folosite studii științifice de fizică aplicată în medicină care arată că Maria Macsim a fost lovită”, a explicat profilerul Mihaela Brooks, care a lucrat la raport alături de experții români.

ADVERTISEMENT

Procurorii au clasat deja cauza privind infracțiunea de omor

Problema este că în aprilie 2021, Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași clasase deja cauza privind comiterea infracțiunilor de omor și complicitate la omor, pe motiv că ”faptele nu sunt prevăzută de legea penală”. Soțul mezzospranei a fost trimis în judecată doar pentru săvârșirea infracțiunii de ”lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate”.

”În actul de sesizare a instanţei s-a reţinut că, în seara zilei de 09.05.2020, constatând că soţia sa Macsim Nicoară Maria se afla în starea de neputinţă de a se salva, ca urmare a leziunilor suferite în momentul căderii pe scările din interiorul locuinţei, inculpatul nu a anunţat de îndată autorităţile, acestea fiind anunţate de către mama sa, numita …, în dimineaţa de 10.05.2020, orele 07:13, când numita Macsim Nicoară Maria se afla în stare comatoasă, iar în urma leziunilor suferite, aceasta a decedat la data de 23.12.2020, la Spitalul Clinic de Urgenţă Prof. Dr. N. Oblu – Iași”, se arată în dosarul consultat de FANATIK.

ADVERTISEMENT

Ancheta procurorilor în cazul mezzosopranei Maria Macsim, ”defectuoasă și incompletă”

Pe fond, judecătorul atrăsese atenția că ancheta are multe lacune și că a fost realizată deficitar.

”Judecătorul de cameră preliminară a apreciat că cercetarea a fost efectuată în mod defectuos şi incomplet, întrucât nu s-a determinat natura urmelor biologice de pe perete, de pe scări, de pe obiectele de îmbrăcăminte şi de pe papucii mărimea 42, respectiv dacă este vorba despre vomă, sânge sau alte substanţe”, se arată în motivarea tribunalului.

ADVERTISEMENT

Soțul mezzosopranei a contestat decizia de fond, iar în apel, judecătorii i-au dat câștig de cauză, pe motiv că bărbatul nu poate fi urmărit penal, judecat sau pedepsit pentru ”a doua infracțiune”, în măsura în care aceasta are la bază fapte identice sau similare.

Curtea de Apel Iași: ”Restituirea la procuror nu mai e prevăzută de Codul de procedură penală”

În cazul de față, dosarul a ajuns într-o fază avansată, astfel încât nu mai poate fi restituit procurorilor pentru deschiderea unei noi proceduri. Codrin-Constantin Nicoară urmează să fie judecat pentru ”lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate”, instanța urmând să decidă dacă acesta este sau nu vinovat. Ulterior, hotărârea ar putea fi supusă revizurii, în cazul în care se constată că au apărut dovezi noi.

”Așa cum s-a arătat deja, dacă intenția legiuitorului ar fi fost de a „sancționa” acest aspect al caracterului incomplet al urmăririi, s-ar fi menținut cazul de restituire a cauzei la procuror pentru completarea urmării penale, dispoziție care însă în prezent nu mai este prevăzută în actualul Cod de procedură penală”, se arată în motivarea Curții de Apel Iași.

Probele depuse la dosar nu devin lovite de nulitate, a mai arătat instanța. Acestea vor putea fi solicitate de procurorul de caz, doar în condițiile în care acesta va considera că îi sunt necesare.

Mai departe, dosarul morții mezzospranei Maria Macsim Nicoară se va întoarce la Tribunalul Iași, pentru continuarea cercetării judecătorești a soțului, însă doar pentru fapte de neglijență.

Multe semne de întrebare cu privire la soțul mezzosopranei Maria Macsim Nicoară

Mezzosoprana Maria Macsim Nicoară a murit pe data de 24 decembrie 2020, după mai bine de șase luni petrecute în comă după un așa-zis ”accident casnic”. În cursul lunii mai, femeia se prăbușise pe scările locuinței sale, suferind răni multiple, de la leziuni cerebrale, la embolie pulmonară (blocarea unei artere care alimentează plămânii).

Femeia ar fi fost găsită în această stare de către soțul ei, care nu a chemat o ambulanță ci și-a sunat mama.

”În condiţiile în care starea victimei era foarte gravă, nu s-a lămurit motivul pentru care numitul Nicoară Codrin Constantin nu a apelat serviciul de ambulanţă, acesta a chemat-o pe mama sa care a apelat salvarea după câteva ore de la producerea incidentului.

De asemenea, judecătorul de cameră preliminară a reţinut că la dosar a fost depus un raport de expertiză extrajudiciară, în concluziile căruia expertul a apreciat că rapoartele de expertiză medico – legală conţin elemente contradictorii, că energia cinetică la cădere pasivă este insuficientă pentru a provoca asemenea leziuni, că natura, felul, localizarea, gravitatea şi multitudinea leziunilor constatate sugerează o heteroagresiune, cu disimularea căderii pe scări şi nu poate explica mecanismul căderii, ca unic mecanism de producere a leziunilor.

S-a concluzionat că plaga de la nivelul umărului drept posterior, nemenţionată în niciun document medico – legal, nu poate fi explicată prin mecanism de cădere”, se mai arată în dosar, potrivit FANATIK.

Ancheta morții mezzosopranei Maria Macsim Nicoară, făcută ”de mântuială”

Profilerul Mihaela Brooks spune că procurorii au ajuns acasă la mezzosporană la abia două zile după incident, când multe probe fuseseră deja compromise.

”Celor de al Salvare li s-a părut suspect, pentru că existau urme de sânge și vomă pe pereți și au chemat Poliția. Poliția a zis că știe de caz, dar că se ocupă procuratura.

Marți, pe 12, procuratura a fost la fața locului, dar între timp, el (soțul Mariei Macsim, n.r.) curățase pereții. Procuratura nu a făcut fotografii sus, la etaj, unde era dormitorul ei. Ei dormeau separat, nu erau în relații bune, voia să divorțeze de el. Fotografii au făcut mai mult din exterior”, a mai povestit Mihaela Brooks pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT