News

Lovitură în cazul Sorina. Părinții adoptivi din SUA au obținut poprirea conturilor soților Șaramăt: ”Asta e justiția din România”

Familia de români din Statele Unite care a adoptat o pe Sorina, în urmă cu trei ani, îi va executa silit pe soții Șaramăt, care au crescut fetița până la 8 ani.
04.04.2023 | 17:13
Lovitura in cazul Sorina Parintii adoptivi din SUA au obtinut poprirea conturilor sotilor Saramat Asta e justitia din Romania
Sorina a fosta ridicată cu forța din casa familiei Șaramăt, din Baia de Aramă. Anterior, ea fusese adoptată de familia Săcărin, în SUA / Colaj foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Cazul Sorinei, fetița ridicată cu forța din casa asistenților maternali, pentru a fi adoptată în Statele Unite, a ajuns la termenul de plată. Familia Șaramăt, din Baia de Aramă, va fi executată silit de părinții adoptivi ai fetiței, la trei ani după ce copilul a ajuns în SUA.

Soții Șaramăt, executați silit de familia Săcărin, după pierderea procesului de anulare a adopției Sorinei

Judecătoria Baia de Aramă a admis, pe 29 martie 2023, cererea formulată de un executor judecătoresc din Drobeta Turnu Severin. Acesta solicitase recuperarea ”prin toate formele prevăzute de lege” a sumei de 23.990 de lei, actualizată cu indicele de inflație.

ADVERTISEMENT

Executarea silită a fost declanșată de creditorii Gabriel și Ramona Săcărin, părinții adoptivi ai Sorinei. Instanța a autorizat, de asemenea,  ”să se procedeze la executarea silită mobiliară, imobiliară și prin poprire a conturilor, pentru obligațiile rezultate din titlurile executorii”. Hotărârea nu are cale de atac.

Datoria pe care soții Șaramăt o au la părinții adoptivi ai Sorinei reprezintă cheltuieli de judecată în procesul în care aceștia au cerut anularea adopției. Litigiul a fost pierdut de familia din Baia de Aramă, atât în faza de fond, la Tribunalul București, respectiv la Curtea de Apel. Mai exact, banii respectivi au fost plătiți de Gabriel și Ramona Săcărin avocatului care i-a reprezentat în proces, iar acum, familia Șaramăt trebuie să-i ”deconteze”.

ADVERTISEMENT

Cererea de anulare a adopției internaționale, promovată de familia din Baia de Aramă, s-a finalizat pe 6 iunie 2022, fără ca soluția să mai apară pe portalul instanțelor. Judecătorii pot lua măsura ”secretizării” dosarului, la solicitarea uneia din părți, dacă se invocă presiunea publică asupra deciziei instanței.

Vasile Șaramăt: ”Vom plăti , nu avem încotro”

Contactat de FANATIK, Vasile Șaramăt a declarat că va achita suma respectivă înainte să se ajungă la executarea silită.

ADVERTISEMENT

”Nu știam de decizia asta, încă nu am primit nicio înștiințare. Am rămas buni de plată, după atâtea procese. O să plătim, nu avem încotro. Dacă asta e justiția în România…

Noi mai avem un dosar, care a fost la Secția Specială, iar, după ce aceasta s-a desființat, a ajuns la Parchetul General. Noi am făcut o plângere pentru tergiversarea dosarului, instanța le-a dat termen trei luni să-l soluționeze, dar tot nu i-au dat drumul în judecată. O să-i facem plângere la CSM și doamnei Iorga Moraru”, a declarat Vasile Șaramăt pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Plângerea făcută de soții Șaramăt la defuncta SIIJ o vizează pe procuroarea Maria Pițurcă dar și pe Violeta Morjean, inspector general la DGASPC Mehedinți, care s-a ocupat de adopția fetiței.

În 2019, procuroarea Mihaiela Iorga Moraru, de la SIIJ, a dispus începerea urmăririi penale a Violetei Morjan pentru săvârșirea infracțiunilor de fals și uz de flas intelectual în formă continuată. Suspiciunile vizau mai multe documente privitoare la procedura de adopție a fetiței din Baia de Aramă. Asistenții maternali spun că nu au primit nici până azi o soluție în acest dosar.

Soții Șaramăt vor să facă pace cu părinții adoptivi ai Sorinei: ”Vrem să-i mai auzim glasul”

Pe de altă parte, Vasile Șaramăt spune că tot ce-și dorește în acest moment este s-o mai poată vedea sau măcar auzi pe Sorina. Pentru asta, spune bărbatul, este dispus să facă pace cu familia Săcărin.

”Eu consider că există un Dumnezeu și ne va răsplăti pentru tot ce am făcut în anii pe care Sorina i-a petrecut în familia noastră și în care i-am oferit toată dragostea noastră.

Noi ne cerem scuze familiei Săcărin. Poate i-am denigrat sau i-am deranjat. Nici ei n-au fost de vină, nici noi. Au fost mulți oameni implicați, multe instituții și nu cred că trebuia să se ajungă până aici.

Tot ce ne dorim este să putem lua legătura cu Sorina. Măcar prin telefon, să-i auzim glasul. Dacă se poate, măcar să vobească cu surioara ei, Andreea. Sau poate au de gând să vină în vara asta în România. Ar fi cea mai mare bucurie pentru noi, dar e greu de crezut. Noi am fi mulțumiți și cu un telefon”, a mai declarat Vasile Șaramăt pentru FANATIK.

Sorina, fetița din Baia de Aramă, s-a adaptat vieții în America

Familia din Baia de Aramă spune că, din 2019, când Sorina a fost adoptată în Statele Unite, nu a mai putut lua legătura cu fetița. Soții Șaramăt ar fi sunat de mai multe ori în Statele Unite, însă niciodată nu au reușit să dea de Sorina.

Pe de altă parte, Gabriela Săcărin a declarat că Sorina s-a adaptat perfect în America, că este foarte fericită acolo și că, momentan, nu își dorește să mai revină în România.

ADVERTISEMENT