Alegeri 2024

Lovitură pentru AUR în Alba. Nu mai are voie să folosească afișe cu chipul lui Avram Iancu

Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţeană Nr. 1 Alba a decis că AUR trebuie să înlăture afişele electorale cu imaginea lui Avram Iancu.
21.05.2024 | 20:51
Lovitura pentru AUR in Alba Nu mai are voie sa foloseasca afise cu chipul lui Avram Iancu
AUR nu mai poate folosi afișele cu chipul lui Avram Iancu în Alba Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Decizia Biroului Electoral a fost luată cu majoritate de voturi la sesizarea Societății Cultural Patriotice „Avram Iancu” din România – filiala Alba Iulia.

AUR nu mai are voie să folosească afișe cu chipul lui Avram Iancu în Alba

Prin sesizarea depusă la BECJ Nr.1 Alba, Societatea Cultural Patriotică „Avram Iancu” din România – filiala Alba Iulia contesta folosirea „chipului Eroului Naţional Avram Iancu” pe afişele electorale ale unui partid politic, solicitând ca acestea să fie retrase.

ADVERTISEMENT

Întrunit marţi în şedinţă, BECJ Nr.1 Alba a admis sesizarea formulată. „În temeiul art. 42 din Legea nr 115/2015, cu majoritate de voturi a celor prezenţi, se va admite sesizarea şi se va dispune înlăturarea afişelor cu imaginea lui Avram Iancu de pe afişele electorale ale AUR”, se arată în Hotărâre, care poate fi contestată, în termen de 48 de ore de la afişare, la Biroul Electoral Central.

Opinia majoritară a membrilor biroului electoral a fost că acest tip de afişaj nu corespunde „dispoziţiilor legale imperative privind materialele de propagandă electorală din Hotărârea AEP nr. 8 – Ghidul finanţării campaniei electorale la alegerile din România, respectiv art. 20 alin.1 lit. a – ‘este considerat material de propagandă electorală orice material scris, audio sau video care îndeplineşte următoarele condiţii: a) se referă în mod direct la un candidat sau partid politic care participă la alegeri, clar identificat’.

ADVERTISEMENT

Folosirea imaginii unei persoane (Avram Iancu) pe un material de propagandă electorală (afiş) induce ideea că acesta este candidatul promovat prin materialul electoral, inducere eronată cu privire la identificarea clară a candidatului”, se menţionează în hotărâre.

În opinia minoritară s-a arătat că, „potrivit prevederilor art. 12 din Constituţia României, figura Eroului Naţional Avram Iancu nu se regăseşte printre simbolurile naţionale consacrate constituţional.

ADVERTISEMENT

Faţă de împrejurarea că petenta nu a demonstrat opozabil că deţine un drept de exclusivitate în privinţa folosirii imaginii Eroului Naţional Avram Iancu, cererea sa nu poate fi avută în vedere”.

Joi, în cadrul unui eveniment electoral organizat în Alba Iulia, liderul AUR a afirmat că partidul său l-a pus pe Avram Iancu pe afişele din judeţul Alba deoarece „Crăișorul munților” s-ar fi ridicat şi împotriva „fărădelegilor” actuale.

ADVERTISEMENT

„Vor să înghiţim pe nemestecate alimentele lor pline de E-uri, să fim o biată colonie şi să consumăm numai ce ni se dă. Împotriva acestor fărădelegi, Avrămuţ Iancu, ‘Crăişorul munţilor’, ar fi ridicat pumnul şi l-ar fi pus în faţa furtunii.

De aceea, în judeţul Alba, noi pe afişele electorale l-am pus pe Avram Iancu, pentru că vrem dreptate, acum, în 2024”, a spus atunci George Simion.

ADVERTISEMENT
Apariție răvășitoare la EURO 2024. I-a uimit pe toți în tribune și s-a...
Apariție răvășitoare la EURO 2024. I-a uimit pe toți în tribune și s-a pozat alături de mulți fani
România a intrat în Cartea Recordurilor cu cea mai mare paradă moto din...
România a intrat în Cartea Recordurilor cu cea mai mare paradă moto din lume. Nu mai puțin de 3.722 motocicliști au participat la parada de pe ruta Pitești-Mioveni FOTO VIDEO
Vila de lux a lui Nicolae Halep, fratele Simonei. Locuința din Constanța iese...
Vila de lux a lui Nicolae Halep, fratele Simonei. Locuința din Constanța iese în evidență grație arhitecturii moderne
Pariul făcut de Laurenţiu, un legumicultor din Oltenia, cu care a dat lovitura....
Pariul făcut de Laurenţiu, un legumicultor din Oltenia, cu care a dat lovitura. Un kilogram de roşii gigant poate ajunge şi la 15 lei
Ilie Năstase a mers să îl vadă pe multimilionarul care l-a jignit incalificabil:...
Ilie Năstase a mers să îl vadă pe multimilionarul care l-a jignit incalificabil: Românul ăsta mare şi prost
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
RĂSTURNARE privind RECALCULAREA PENSIILOR! Lovitură pentru SENIORI
RĂSTURNARE privind RECALCULAREA PENSIILOR! Lovitură pentru SENIORI
Cine e românca, iubita unui miliardar, care a apărut la brațul fiului lui...
Cine e românca, iubita unui miliardar, care a apărut la brațul fiului lui Donald Trump. Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Florian Coldea, turnat de Traian Băsescu. Adrian Năstase a spus totul
Florian Coldea, turnat de Traian Băsescu. Adrian Năstase a spus totul
Prima BOMBĂ de la la Euro 2024. Ce nebunie de meci!
Prima BOMBĂ de la la Euro 2024. Ce nebunie de meci!
Cum erau urmăriți turiștii de Securitatea comunistă în stațiunile de pe Litoral. Nemulțumirile...
Cum erau urmăriți turiștii de Securitatea comunistă în stațiunile de pe Litoral. Nemulțumirile românilor veniți în concediu: „Au făcut din noi niște animale”
Reacția Margaretei Pâslaru, după momentul Babasha de la cel mai așteptat concert din...
Reacția Margaretei Pâslaru, după momentul Babasha de la cel mai așteptat concert din România: „Ceva diferit ...”