News

Pelerinajul de Sfântul Dumitru din București, anulat. Ludovic Orban: „Riscul e foarte mare”. Reacția Patriarhiei

12.10.2020 | 15:37
Pelerinajul de Sfantul Dumitru din Bucuresti anulat Ludovic Orban Riscul e foarte mare Reactia Patriarhiei
ADVERTISEMENT

UPDATE / Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a reacționat dur după anunțul făcut de Orban, prin care se va interzice pelerinajul de Sfântul Dumitru.

Biserica îi acuză pe politicieni de „un excesiv superior dispreţ faţă de realitatea socială imediată”, conform News.ro.

ADVERTISEMENT

Exerciţiile negative de imaginaţie la cel mai înalt nivel referitoare la comportamentul oamenilor credincioşi (declaraţi aprioric suspecţi), la capacitatea de organizare a Bisericii (altfel partener social exemplar al autorităţilor) şi la importanţa prezenţei şi manifestării faptului religios în societate pot fi realmente ofensatoare.

Lipsa dialogului interinstituţional, a cooptării în reflecţia asupra deciziilor cu impact public major referitoare la suspendarea, fie şi temporară, a unor libertăţi fundamentale, precum libertatea religioasă, a unor experţi în domenii conjunctural conexe ale zonei politicului şi sănătăţii publice, denunţă un excesiv superior dispreţ faţă de realitatea socială imediată.

ADVERTISEMENT

Aroganţa, autarhismul decizional şi solipsismul moral nu au onorat şi nu vor onora niciodată pe nimeni. Pelerinajul organizat riguros, în condiţii excepţionale de respectare a unor reguli aplicate drastic şi a căror încălcare (acum imaginară) poate fi sancţionată oricând de autorităţi, este nu doar una dintre expresiile profunde ale libertăţii religioase responsabile, ci, în actualul context, şi o formă benefică de încredere şi de respect faţă de majoritatea oamenilor cuminţi şi credincioşi ai acestei ţări”, a transmis Bănescu, conform sursei citate.

Premierul Ludovic Orban anunță că pelerinajul de Sfântul Dumitru din București nu va mai avea loc, din cauza pandemiei de Covid-19.

ADVERTISEMENT

Este a doua mare lovitură încasată de credincioși, după ce pelerinajul din Iași de Sfânta Parascheva a fost restricționat din cauza noului coronavirus.

Credincioșii din România îl sărbătoresc în 26 octombrie pe Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, iar pe 27 octombrie pe Dimitriu cel Nou, ocrotitorul Bucureștiului.

ADVERTISEMENT

Pelerinajul de Sfântul Dumitru din București a fost anulat

Cu toate acestea, Ludovic Orban anunță că autoritățile nu își pot asuma organizarea pelerinajului fără a pune în pericol mii de oameni. Orban se teme în special pentru oamenii bătrâni, cei care participa de obicei, în număr mare, la aceste procesiuni religioase.

Sunt om credincios, care respect biserica, care întotdeauna am fost alături de proiectele bisericilor în general. Pe de altă parte, riscul este foarte mare, pentru că să ne gândim la următorul aspect: foarte mulţi din credincioşii care participă la aceste sărbători religioase, la aceste pelerinaje sunt oameni în vârstă care sunt expuşi unor riscuri foarte mari.

Ştiţi cum funcţionează: în parohii se organizează deplasări cu autocarul, cu microbuzul în nişte condiţii pe care nu putem să le controlăm.

Riscul de răspândire există atâta timp cât se fac deplasări care durează ore întregi. După aceea, este foarte greu de asigurat condiţiile de distanţare fizică şi de protejare a sănătăţii persoanelor, plus că sunt anumite lucruri care se desfăşoară şi care pot pune în pericol viaţa credincioşilor.

Eu sunt convins că şi în Biserica Ortodoxă există înţelegere pentru această decizie a noastră şi îi rog pe credincioşi să înţeleagă că nu am făcut-o decât pentru a proteja sănătatea”, a explicat Orban, conform Agerpres.

Autoritățile au restricționat, de asemenea, accesul credincioșilor la pelerinajul de la Iași de Sfânta Parascheva, prilej de nemulțumire pentru pelerini.

ADVERTISEMENT
Tags: