Procurorii DIICOT au început urmărirea penală în cazul lui Darius Vâlcov, consilierul Vioricăi Dăncilă considerat creierul guvernului. Vâlcov este cercetat de DIICOT pentru faptul că a publicat documentul semnat în 2016 de Parchetul General și Serviciul Român de Informații. Acesta postase pe pagina de Facebook protocolul secret pentru care acum trebuie să dea explicații.
Darius Vâlcov, urmărit penal de DIICOT pentru că a publicat protocolul SRI-Parchetul General
Cei de la DIICOT au confirmat că au început ancheta in personam (cu privire la persoană) pentru publicarea protocolului secret. În opinia procurorilor, prin prezentarea acestui protocol secret s-a atentat la siguranța națională a României. Divulgarea secretelor de stat este considerată infracțiune și e pedepsibilă cu închisoarea.
Parchetul General a publicat în anul 2018 protocolul secret semnat cu SRI, iar la scurt timp după prezentarea acestuia, Darius Vâlcov a postat pe Facebook ceea ce i-a ”scăpat” lui Augustin Lazăr, și anume anexele secrete și cele mai interesante ale colaborării dintre cele două instituții din România.

CCR a declarat neconstituțională colaborarea dintre Parchete și SRI
Protocolul prezentat nu mai producea efecte, însă este considerat, chiar și în această situație, un document secret. Acest protocol provenea de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, iar în spatele divulgării ar sta șefa Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, Adina Florea.
Presa a aflat datorită postării lui Vâlcov cum funcționa protocolul secret dintre Parchetul General și SRI. Mulți dintre procurori s-au apărat apoi și au declarat în spațiul public că nu știau cu ce se mănâncă această colaborare. Conform actului, SRI era puternic implicat în realizarea anumitor dosare penale, lucru considerat ilegal de constituționaliști.
Mai mult, CCR a declarat neconstituțional acest ”contract” care a funcționat între anii 2008-2018. “Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei şi celelalte instanţe judecătoreşti, precum şi Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi unităţile subordonate – vor verifica, în cauzele pendinte, în ce măsură s-a produs o încălcare a dispoziţiilor referitoare la competenţa materială şi după calitatea persoanei a organului de urmărire penală şi vor dispune măsurile corespunzătoare”, era sentința dată de CCR după contestarea protocoalelor.