ADVERTISEMENT
News

Lovitură pentru guvern. CCR a decis că alocaţiile trebuie dublate. Reacție dură a lui Ludovic Orban

Autor: Adrian Baciu | 24.09.2020 | 16:35
Lovitură pentru guvern. CCR a decis că alocaţiile trebuie dublate. Reacție dură a lui Ludovic Orban
Lovitură pentru guvern. CCR a decis că alocaţiile trebuie dublate

Curtea Constituțională a respins joi, ca neîntemeiată, sesizarea guvernului împotriva legii privind dublarea alocațiilor.

ADVERTISEMENT

Într-o primă fază, Guvernul Orban a atacat la CCR legea prin care Parlamentul a respins ordonanța de urgență prin care în prima etapă alocațiile creșteau cu 20%.

În Parlament, PSD a obținut majoritatea pentru a respinge ordonanța de urgență, astfel încât a rămas în vigoare legea care obligă la dublarea alocațiilor.

ADVERTISEMENT

UPDATE: Ludovic Orban nu este impresionat de „victoria” obținută de PSD la CCR și promite că alocațiile nu vor fi dublate, decât în termenii și condițiile Guvernului PNL.

Dublarea alocaţiilor presupune un efort bugetar de aproximativ 7 miliarde lei pe an, ceea ce înseamnă o creştere seminificativă a deficitului cu 0,6%.

ADVERTISEMENT

PNL va dubla alocaţiile, dar va dubla alocaţiile aşa cum am hotărât, în cinci trepte, până la ultima creştere a alocaţiilor care va fi la 1 iulie 2022. Deocamdată e numai un anunţ al Curţii Constituţionale, aşteptăm motivarea. În funcţie de motivare vom decide ce avem de făcut. Din punctul nostru de vedere, creşterea alocaţiilor este o prioritate pentru PNL, dar această creştere a alocaţiilor trebuie făcută ţinând cont de realitatea economică, de resursele aflate la dispoziţia bugetului, astfel încât să nu fie o creştere mincinoasă care să nu poată să fie suportată ulterior şi să nu genereze consecinţe economice defavorabile”, a explicat Orban.

CCR a decis că alocațiile pentru copii trebuie dublate

În cursul zilei de joi, 24 septembrie, Curtea Constituțională a respins, cu unanimitate de voturi, ca neîntemeiată, sesizarea guvernului împotriva legii privind dublarea alocațiilor elevilor, anunță G4Media.

ADVERTISEMENT

În ultimele luni, PSD a trecut prin Parlament legea care impunea dublarea alocațiilor pentru copii de la 1 septembrie, iar Guvernul a modificat legea printr-o ordonanță de urgență care prevedea ca în primă etapă majorarea cu doar 20%.

Motivele invocate de guvernul liberal au constat în faptul că nu există resursele financiare pentru un asemenea efort bugetar și nici nu fusese cuprinsă în bugetul pe acest an.

ADVERTISEMENT

Potrivit Ordonanței adoptate recent de Guvern, de la 1 august alocațiile au fost majorate cu 20%. Copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani vor primi 185 de lei, iar cei de până la 2 ani sau cei de până la 18 ani, dacă au dizabilităţi, vor primi 369 de lei. Alte patru creşteri, cu câte 20 la sută, sunt prevăzute în 2021 şi 2022.

Dublarea alocațiilor, votată în decembrie 2019

În primul mandat al premierului Ludovic Orban, mai exact în decembrie 2019, Camera Deputaților a aprobat, cu 179 voturi ”pentru” și 29 abțineri, propunerea PSD de dublare a alocațiilor pentru copii de la 150 la 300 de lei pe lună.

ADVERTISEMENT

Apoi, în ianuarie 2020, guvernul condus de Ludovic Orban a amânat până în luna august a acestui an intrarea în vigoare a legii, prin OUG 2/2020.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!