News

Lovitură pentru Liviu Dragnea! Ce a decis CCR în legătură cu OUG 13

09.04.2019 | 16:56
Lovitura pentru Liviu Dragnea Ce a decis CCR in legatura cu OUG 13

Curtea Constituțională a decis că Ordonanța de Urgență 14, de abrogare a Ordonanței de Urgență 13 este constituțională! Astfel, abrogarea Ordonanței 13, care a scos în stradă mii de români la celebrele proteste din fața Guvernului României, este constituțională.

CCR a declarat constituțională OUG 14, care a abrogat mult disputata OUG 13

Excepția de neconstituționalitate a fost depusă în luna septembrie 2018 de către Alina Bica, fosta şefă DIICOT, care ar fi avut de câștigat dacă OUG 13 rămânea valabilă, deoarece a fost trimisă în judecată și pentru abuz în serviciu, dezincriminat de OUG 13.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis în septembrie 2017 să sesizeze Curtea Constituţională în legătură cu neconstituţionalitatea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) 14, de abrogare a OUG 13, privind dezincriminarea abuzului în serviciu, la sesizarea avocaţilor Alinei Bica şi Cătălin Teodorescu, în dosarul privind despăgubirea ilegală a omului de afaceri Gheorghe Stelian de către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), din care făcea parte şi fosta şefă a DIICOT.

Zeci de mii de romani au protestat impotriva OUG 13 zile intregi

OUG 13 dezincrimina abuzul în serviciu

Alina Bica îi reproşa guvernului Grindeanu că a adoptat ordonanţă 14 prin care a fost abrogată OUG 13 în urma protestelor de anvergură din Piaţa Victoriei ceea ce a creat, susţinea ea, un precedent periculos. Mai mult, fosta şefă a procurorilor DIICOT susţinea că presiunea străzii a afectat caracterul suveran al puterii de stat prin devierea de la democraţie semi-directă.

Bica afirma că nu se poate accepta părerea străzii decât dacă se iniţiază un referendum. Miza deciziei Curţii Constituţionale în acest caz era una uriaşă. Dacă că ordonanţa 13 ar fi fost în vigoare în integralitate chiar şi pentru câteva momente, de ea ar putea beneficia nu doar Alina Bica, ci şi toţi ceilalţi cercetați sau judecaţi pentru acuzaţii de abuz în serviciu. Unul dintre cei mai cunoscuți beneficiari ai OUG 13 ar fi fost nimeni altul decât liderul PSD, Liviu Dragnea!