News

Lovitură pentru mii de pensionari. Vor pierde această gratuitate după ce ani de zile s-au bucurat de ea

Lovitură din partea autorităților pentru mii de pensionari români. Aceștia vor pierde o gratuitate de care s-au bucurat mulți ani. Decizia urmează a fi publicată în Monitorul Oficial.
27.07.2022 | 09:22
Lovitura pentru mii de pensionari Vor pierde aceasta gratuitate dupa ce ani de zile sau bucurat de ea
Ce gratuitate vor pierde mulțimi de pensionari din România. Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Mii de pensionari din țară primesc o veste proastă din partea autorităților. Le va fi anulată o gratuitate care le-a fost utilă mulți ani. Decizia va fi publicată în Monitorul Oficial și apoi va intra în vigoare.

Ce gratuitate vor pierde mii de pensionari români

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a fost cea care a anulat privilegiul de care s-au bucurat o parte dintre pensionari, de mai bine de două decenii. Aceștia vor pierde în curând cota gratuită de curent electric, care prevedea un consum casnic de 1.200 kWh pe an, transmite profit.ro

ADVERTISEMENT

De acest beneficiu aveau parte persoanele pensionate înainte de 30 septembrie 2000 și care au o vechime de cel puțin 15 ani în unități ale fostului Minister al Energiei Electrice și la fostele companii de stat RENEL și CONEL. Totodată, aici erau incluși și soții supraviețuitori ai celor care au plecat din această lume între timp.

Costurile gratuității de acest tip sunt suportate de firmele care au înlocuit RENEL și CONEL. Acestea oferă un ramburs actualilor furnizori cu care pensionarii menționați au încheiat contract.

ADVERTISEMENT

Conform unor calcule ale sursei menționate anterior, la plafonarea actuală, de 0, 68 lei/kwh pentru clienții casnici care în 2021 au consumat cel mult 100 kwh/h, 1200 kwh înseamnă 816 lei /an, adică 68 de lei pe lună. La prețul de 0,8 lei kwh, care se referă la consumul de 100 și 300 kwh în 2021, se percepe o sumă anuală de 960 lei de persoană/an, adică 80 lunar, în medie.

Tot potrivit profit.ro, la data HG din 2003, numărul pensionarilor care aveau gratuitatea ce urmează a fi eliminată era de 15.000. Între timp, numărul lor s-a diminuat la mii.

ADVERTISEMENT

Cine a propus anularea cotei gratuite de curent electric

Anularea HG de care s-au bucurat o mulțime de români a apărut în urma unui proces intentat în 2020 de către firma Electrica SA. Aici, cel mai mare acționar român este statul român prin Ministerul Energiei, cu 48, 8% din capital.

”(…) excluderea din Contractul Colectiv de Muncă a beneficiului constând în cota de energie electrică gratuită oferită pensionarilor a generat în anul 2020 o scădere a costurilor cu beneficiile angajaților în valoare de 574.243 lei (…)”, apare în raportul din 2020 al companiei Electrica SA.

ADVERTISEMENT

Un an mai târziu, în 2021, și Nuclearelectrica (SNN) a solicitat anularea HG nr. 1041/2003. Însă, a pierdut procesul în mai 2022. SNN ceruse judecătărilor ca Executivul să îi achite daune de peste 820.000 de lei, care reprezintă toate costurile aplicării HG-ului din ultimii trei ani.

Toate acestea au loc în contextul în care prețurile la curent electric și gaz au crescut în ultimul timp. Alte scumpiri sunt așteptate până la finalul anului.

ADVERTISEMENT