News

Lovitură pentru milioane de români. RCA-ul, obligatoriu și pentru mașinile care nu circulă

05.05.2021 | 20:55
Lovitura pentru milioane de romani RCAul obligatoriu si pentru masinile care nu circula
Lovitură pentru milioane de români. RCA-ul, obligatoriu și pentru mașinile care nu circulă. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

O decizie a Curţii Europene de Justiţie (CJUE) impune Polița RCA obligatorie şi pentru mașinile care nu circulă, în cazul în care acestea nu au fost radiate. Milioane de români se află în această situație, conform datelor oficiale.

Din estimări, circa 2 milioane de vehicule, din 9,2 cât era înmatriculate la finalul lui 2020, sunt mai vechi de 20 de ani, multe dintre ele nemaifiind folosite în trafic.

ADVERTISEMENT

Proprietarii din țară ai acestor mașini obișnuiesc să nu le mai asigure, însă CJUE consideră că ele prezintă totuși riscuri și trebuie să aibă RCA.

RCA-ul devine obligatoriu și pentru mașinile care nu pot circula. Milioane de români, afectați

Potrivit decizie CJUE, atâta timp cât o mașină nefuncțională nu a fost retrasă din circulație, proprietarul acesteia trebuie să aibă încheiată o asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) pentru ea, scrie AvocatNet.

ADVERTISEMENT

Decizia este similară uneia din 2018, ce stabilește că cei care au mașini înmatriculate funcționale sunt obligați să încheie o asigurare RCA chiar dacă nu mai vor să le conducă și le țin parcate în curte sau în garaj.

”Încheierea unui contract de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto este obligatorie atunci când vehiculul în cauză este înmatriculat într-un stat membru și nu a fost retras în mod legal din circulație”, se arată în decizie.

ADVERTISEMENT

Astfel, așa cum apare în decizia CJUE, obligația de a încheia o poliță RCA pentru o mașină nu poate fi exclusă “pentru simplul fapt că, la un moment dat, un vehicul înmatriculat nu este apt să circule din cauza stării sale tehnice”.

”Curtea a statuat că încheierea unui contract de asigurare de răspundere civilă auto este obligatorie atunci când vehiculul în cauză este înmatriculat într-un stat membru, în cazul în care acest vehicul nu a fost retras în mod legal din circulație, în conformitate cu reglementarea națională aplicabilă”.

ADVERTISEMENT

Această decizie CJUE vizează un litigiu din Polonia, în care o colectivitate locală a devenit proprietar (în baza unei decizii de confiscare) al unei mașini nefuncționale, care a fost casată și radiată ulterior.

După ce mașina a fost radiată, Fondul de Garantare a Asigurărilor din Polonia a amendat entitatea cu aproape 1.000 de euro pentru neîncheierea unei polițe RCA pe toată perioada în care a fost proprietar, chiar dacă mașina nu era funcțională.

Pagubele produse de o mașină parcată pot fi acoperite de polița RCA

Decizia Curţii Europene de Justiţiei stipulează că pagubele produse de un autovehicul parcat pot fi acoperite de RCA. Astfel, dacă o mașină ia foc, iar incendiul afectează și imobilul (garajul) în care se află, asigurătorul poate fi obligat la plata despăgubirilor.

Acesta deciziile date de CJUE sunt obligatorii pentru toate instanțele din Uniunea Europeană care se confruntă cu cazuri asemănătoare, dar autoritățile trebuie, de asemenea, să țină cont de ele, în vederea ajustării legislației interne.

ADVERTISEMENT