Lovitură pentru Nicușor Constantinescu. A fost condamnat la 4 ani de închisoare

Alexandra Chivu   
în HotNews
08/05/2019, 14:11
Lovitură pentru Nicușor Constantinescu. A fost condamnat la 4 ani de închisoare GALERIE FOTO
Lovitură pentru Nicușor Constantinescu. Sursa foto: hepta.ro

Fostul șef al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, a fost condamnat de Magistrații Tribunalului Constanța la 4 ani de închisoare cu executare pentru infracțiunea de abuz în serviciu în formă continuată, plus interzicerea unor drepturi pentru o durată de 5 ani.

Nicușor Constantinescu a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare

În prezent, Constantinescu este deținut în Penitenciarul Poarta Albă. Totodată, instanța a admis acțiunea civilă formulată de Județul Constanța și Consiliul Județean Constanța și îl constrânge pe oficial la plata sumei de 1.082.031,62 lei, despăgubiri civile. Mai mult, instituția a dispus, până la concurența sumei reținută drept prejudiciu, luarea măsurilor asiguratorii asupra bunurilor mobile și imobile ale acestuia. Constantinescu a fost trimis în judecată, în anul 2015, de procurorii DNA Constanța, fiind acuzat de abuz în serviciu în dosarul privind achiziționarea elicopterului care s-a prăbușit, în luna decembrie a anului 2014, în lacul Siutghiol din Mamaia, în urma căruia au murit patru persoane.

Conform rechizitoriului întocmit de procurorii anticorupție, ar fi atribuit unei societăți comerciale, ilegal, un contract de achiziție publică având ca obiect ”Servicii de operare elicopter multifuncțional, medicalizat”, ”Servicii de reparare şi întreţinere a elicopterelor” și ”Servicii de transport ocazional”, prin încălcarea cerințelor stabilite în caietul de sarcini, în care se arată că elicopterul trebuia folosit în cazul acțiunilor de intervenție în caz de urgență, în ciuda faptului că SMURD formulase o ofertă privind operarea gratuită.

Lovitură pentru Nicușor Constantinescu. A fost condamnat la 4 ani de închisoare
Oficialul a fost condamnat la 4 ani de închisoare
Sursa foto: hepta.ro

Decizia instanței nu este definitivă

În rechizitoriu se menționează: „Prin această acţiune, inculpatul Nicuşor Constantinescu a schimbat astfel beneficiarii direcţi ai investiţiei, precum şi destinaţia aparatului de zbor respectiv. Pe această cale, inculpatul a angajat, lichidat, ordonanţat şi plătit, în mod nelegal, în perioada 05.07.2013 – 30.10.2014, din fondurile publice ale Judeţului Constanţa, suma de 1.082.031,62 lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreţinere şi operare a elicopterului”.

Închide ×