Sport

Lovitură pentru o mare speranță a tenisului românesc! Va lucra cu un om de bază din echipa lui David Popovici: „Avem acordul lui verbal!”. Exclusiv

Alexia Tatu (13 ani), copilul-minune al tenisului românesc, va colabora cu Dragos Luscan, preparatorul fizic și kinetorerapeutul super-campionului David Popovici.
16.08.2022 | 13:10
Lovitura pentru o mare speranta a tenisului romanesc Va lucra cu un om de baza din echipa lui David Popovici Avem acordul lui verbal Exclusiv
David Popovici a reușit să cucerească în doar două luni opt medalii: 7 aur și una de argint. Sursă foto: Facebook David Popovici
ADVERTISEMENT

David Popovici a devenit cel mai rapid înotător de pe planetă la doar 17 ani, iar „Rechinul” are parte de o echipă de cinci stele, 100% românească.

Alexia Tatu, campioana de la Wimbledon, va lucra cu preparatorul fizic al lui David Popovici

FANATIK a stat de vorbă cu Gabriel Caloian, antrenorul Alexiei Tatu, care a reușit să câștige Wimbledonul la doar 13 ani, într-o finală românească cu Andreea Soare.

ADVERTISEMENT

Performanța istorică a buzoiencei este cu atât mai remarcabilă cu cât junioara de 13 de ani are o echipă extrem de restrânsă, antrenorul său ocupându-se de toate aspectele pregătirii sale: „Bugetul pentru sezonul viitor va fi alcătuit în funcție de ce ne propunem să facem. E foarte importantă și echipa pe care o va avea în jurul ei. Deocamdată sunt doar eu și nu e deloc ușor”.

Doar cheltuielile cu privire la deplasările Alexiei Tatu ajung la 20.000 de euro, însă costurile sunt mult mai mari: „Anul acesta competițional, care se încheie la 1 septembrie, am făcut un buget de 20.000 de euro. Aici intră doar cheltuielile de deplasare, nu vorbim de pregătire, echipament sau nimic altceva. În acești bani clar nu putea intra și echipa care va fi în jurul ei”.

ADVERTISEMENT

Antrenorul Alexiei Tatu a dezvăluit că un om de bază din echipa super-campionului David Popovici va lucra cu jucătoarea de tenis: „Sperăm ca la 1 septembrie, maxim 1 octombrie, să creem cu adevărat o echipă pentru performanță. Sunt în discuții avansate cu diverși colaboratori pe parte fizică, mentală, refacere și recuperare.

Deja avem discuții foarte avansate cu Dragoș Luscan, care este și preparatorul fizic al lui David Popovici. Avem acordul lui cel puțin verbal să fie în echipa noastră. Este într-adevăr o veste foarte bună”.

ADVERTISEMENT

Alexia Tatu va pregăti noul sezon alături de preparatorul fizic al lui David Popovici: „E perioada în care vom lucra fizic și la volum”

Sezonul este aproape de final, iar Gabi Caloian speră că alături de Dragos Luscan Alexia Tatu să ajungă la următorul nivel: „Urmează ca de la 1 septembrie să prezentăm și să ne facem cunoscut proiectul pentru sezonul următor care începe la 1 octombrie. În noiembrie-decembrie nu mai sunt turnee și e perioada în care vom lucra fizic și la volum”. 

Echipa însă se va mări și mai mult, iar Alexia Tatu va avea parte și de mental coaching, dar și de alte piese importante în staff: „Din păcate până acum le-am făcut cam pe toate, deși aș prefera să nu mai fie nevoie să fac asta. Partea de antrenorat, management, însoțire la turnee, colaborare cu presa și diverse entități, autorități și așa mai departe”.

ADVERTISEMENT

Antrenorul „noii Simona Halep a tenisului românesc” speră ca jucătoarea care va împlini 14 ani pe data de 20 august, iar antrenorul său vrea ca Alexia să treacă la seniori la vârsta de 16 ani.

„Sper să ne lărgim echipa, dar și asta depinde de bugetul pe care îl vom avea. Sperăm ca totul să se facă în cadrul unui program și într-un an doi să vorbim că echipa a dus-o pe Alexia la un nou nivel în tenis. Sperăm ca peste 2-3 ani să facă pasul la seniori”, a declarat Gabriel Caloian, în exclusivitate pentru FANATIK.

Cine este Dragos Luscan, preparatorul fizic al lui David Popovici. A lucrat și cu Simona Halep

Pe lângă faptul că este preparator fizic, Dragos Luscan este și kinetoterapeut. Acesta a dezvăluit în emisiunea „La Măruță” cum a ajuns să lucreze cu David Popovici.

Colaborarea cu Alexia Tatu nu este deloc una întâmplătoare, ținând cont că Dragos Luscan a lucrat și cu Simona Halep și Horia Tecău.

„Am început acum 4 ani, în urma unui cantonament. M-am întâlnit cu David, am făcut multe exerciții. Am lucrat cu foarte mulți copii și, dintre ei, iată că David a reușit să meargă mai departe. Ne-am mai întâlnit în diverse ocazii, când a mai avut câte o accidentare, apoi relația a început să se consolideze și să lucrăm într-un mod cât mai profesionist”.

Dragos Luscan a lucrat cu mai mulți sportivi, însă la Popovici a simțit că este croit să ajungă la un nivel înalt: „Este primul contact pe care l-am avut cu înotul. Vă spun un secret: nu știu să înot. David era un copil care era pregătit pentru înot, încă de la început s-a simțit să are o mentalitate pentru performanță”.

Preparatorul fizic al campionului mondial a jucat handbal la HC Argeș și CSA Steaua și are o clinică de recuperare: KinetoFit. Luscan a colabarat și cu CSM București echipa națională de handbal feminin. A lucrat și cu echipa de polo a clubului Steaua.

ADVERTISEMENT