News

Lovitură pentru peste 100.000 de români: s-au trezit cu conturile poprite la cererea ANAF

08.01.2021 | 08:20
Lovitura pentru peste 100000 de romani sau trezit cu conturile poprite la cererea ANAF
ADVERTISEMENT

La final de an 2021, peste 100.000 de români s-au trezit cu conturile poprite de către bănci la cererea ANAF, după ce facilitatea care suspenda executările silite și popririle pe conturi a expirat în data de 25 decembrie.

După un an 2020 dominat de pandemie și de măsuri mai indulgente pe plan fiscal, ANAF a început războiul cu o parte dintre români. Fiscul a pus propriri și îi poate lăsa pe români fără posibilitatea de a mai avea bani de cheltuit.

ADVERTISEMENT

Cu doar câteva zile înainte de Anul Nou, mai mulți români s-au trezit cu conturile blocate de către bănci la cererea acestei instituții din aria fiscalității.

Peste 100.000 de români s-au trezit cu conturile poprite de către ANAF

În martie 2020, la începutul pandemiei, Guvernul a acordat persoanelor fizice şi firmelor posibilitatea să-şi amâne dările la stat, fără dobânzi şi penalităţi de întârziere şi fără instituirea de popriri şi executări.

ADVERTISEMENT

Ulterior, facilitatea a fost extinsă, cel mai recent, până la 25 decembrie. Au urmat însă alegerile și demisia premierului Ludovic Orban, motiv pentru care măsura nu a putut fi prelungită în timp util.

Potrivit Libertatea, ANAF nu a comunicat până acum câți români și câte firme s-ar afla în această situație, dar potrivit informațiilor obținute din Ministerul de Finanțe, la 31 martie erau instituite peste 110.000 de popriri în valoare de 2,8 miliarde de lei.

ADVERTISEMENT

Din datele Fiscului rezultă că popririle bancare se reinstituie automat, instituția afirmând că ”acestea au fost continuate de către instituțiile de credit, prin efectul legii, nefiind necesară transmiterea unor adrese din partea organelor fiscale”.

Mesajele primite de români de la ANAF

Dat fiind faptul că Ordonanța Guvernului Orban prevedea suspendarea acestor popriri, nu anularea datoriilor, practic, dacă nu și-au plătit între timp restanțele sau nu le-au eșalonat, persoanele fizice și firmele s-au trezit cu mesaje din partea băncilor privind reinstituirea popririlor.

ADVERTISEMENT

În acest moment sunt peste 100.000 de asemenea cazuri, au estimat surse bancare pentru Libertatea.

”Stimate client, vă informăm că începând cu data de azi, 29.12.2020, popririle emise de executorii bugetari înființate asupra conturilor dumneavoastră au fost reactivate ca urmare a îndeplinirii termenului de suspendare reglementat de OUG 29/18.03.2020 privind unele măsuri economice adoptate în contextul pandemiei de Covid-19 și prelungit ca urmare a adoptării OUG 81/22.10.2020”, se arată într-unul din mesajele primite de la o bancă.

ADVERTISEMENT