News

Lovitură pentru România, din partea Comisiei Europene. Motivele pentru care țara noastră nu poate trece la moneda euro

România nu poate adera la moneda euro pentru că nu îndeplinește mai multe criterii esențiale. Vestea proastă a fost dată țării noastre de către Comisia Europeană.
26.06.2024 | 15:59
Lovitura pentru Romania din partea Comisiei Europene Motivele pentru care tara noastra nu poate trece la moneda euro
Lovitură pentru România, din partea Comisiei Europene. Motivele pentru care țara noastră nu poate trece la moneda euro. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Asta, după ce Comisia a publicat raportul de convergență în care sunt evaluate progresele făcute de Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România și Suedia în direcția aderării la zona euro. Acest document scoate în evidență faptul că niciunul dintre aceste state membre nu îndeplinește în prezent criteriile pentru a adera la zona euro.

Lovitură pentru România, din partea Comisiei Europene

Acest raport de convergență e folosit de Comisia Europeană pentru a formula o recomandare față de Consiliul UE, referitor la posibilitatea ca o țară să poată adopta moneda euro. Acest raport este diferit față de raportul de convergență al Băncii Centrale Europene, însă e publicat împreună cu acesta. Interesante, în schimb, cifrele publicate de un sondaj Eurobarometru, privind percepția monedei euro.

ADVERTISEMENT

Așadar, conform acestui sondaj, majoritatea cetățenilor din statele UE din afara zonei euro (59%) cred că moneda comună a avut un impact pozitiv asupra statelor membre care au adoptat-o. Mai mult, 53% dintre acești cetățeni cred că introducerea monedei euro ar avea consecințe pozitive pentru țara lor, dar și pentru fiecare individ în parte (56%). În consecință, 57% dintre cetățeni sprijină introducerea monedei euro în țara lor.

Referitor la situația țării noastre, România nu îndeplinește momentan criteriile privind stabilitatea preţurilor, cursul de schimb, finanţele publice şi cel privind convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung. Multă lume se întreabă, însă, când va adera România la zona euro? Un articol amplu al Europa Liberă încerca să ofere un răspuns la această întrebare, care pe scurt ar putea fi: ”niciodată”.

ADVERTISEMENT

Momentan, pentru publicul larg ”condițiile” înșiruite de specialiștii UE pot să pară extrem de complicate, iar limbajul folosit este tehnic și vag. Așadar, puțină lume poate înțelege ce înseamnă că țara noastră ”nu îndeplinește criterul privind stabilitatea prețurilor, privind finanțele publice sau a cursului de schimb”. Ca să nu mai vorbim despre faptul că legislația din țara noastră nu este ”pe deplin compatibilă cu obligaţia de conformitate potrivit articolului 131 TFUE”, sau că țara noastră ”nu îndeplineşte criteriul privind convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung”.

Din fericire, experții au încercat să transmită pe înțelesul tuturor cum stă treaba. Este cazul profesoruluui de economie Dan Chirleșan, cel care a dorit să lămurească situația, atât cât poate fi lămurită. ”Vom adera (n.r. la moneda euro) când ne vom permite”, spune profesorul, practic o părere similară cu cea a guvernatorului BNR Mugur Isărescu, cel care transmitea că România va adopta moneda euro ”când va fi pregătită”.

ADVERTISEMENT

Decizia nu ține de guvernatorul BNR sau de cei care gestionează politica monetară, ci este o decizie politică. Trebuie luată de Guvernul și Parlamentul României”, a punctat Chirleșan, cu mențiunea că politicienii români nu au făcut momentan o prioritate din această aderare la zona euro. De altfel, politicienii ar avea un motiv ascuns să nu își dorească cu adevărat aderarea la zona euro.

Motivele clare pentru care România nu poate adera la zona euro degrabă

”Guvernul nu va mai reuși să câștige prin monetizarea unor indicatori precum inflația. Nu va mai putea procura bani pe repede înainte prin încasările bugetare în zona inflaționistă”, explică expertul pentru sursa citată. Cât despre criteriile impuse de Comisia Europeană, România trebuie să le respecte cu strictețe pentru a nu afecta în mod negativ restul țărilor din UE care folosesc moneda euro.

ADVERTISEMENT

Detaliat, rata inflației din România nu poate fi mai mare de 1,5% peste rata celor trei state membre care înregistrează cele mai bune rezultate. Un capitol la care țara noastră este, mai mereu, repetentă. Un alt criteriu, deficitul nu poate fi peste 3%, așadar din nou un criteriu care nu poate fi bifat de țara noastră niciodată.

Mai apoi, raportul dintre datoria publică și PIB nu poate depăși 60%. Țara noastră este momentan la 50%, însă se îndreaptă hotărâtă spre procente mult mai mari. ”Cheltuielile publice cresc, veniturile nu, iar guvernanții compensează deficitele create de majorările salariale sau de pensii prin împrumuturi, în loc să strângă bani printr-o reformă bugetară consolidată sau prin a încuraja mediul de afaceri care, crescând, ar plăti mai multe impozite pe profit, explică într-un glas toți economiștii. România a închis anul 2023 cu un deficit de 18 miliarde de euro doar din împrumuturi”, a explicat economistul.

Un alt criteriu la care țara noastră este extrem de ”necompetitivă” e rata a dobânzii pe termen lung. ”România are o rată a dobânzii pe termen lung de 7,8%. Ținta ar fi să ajungă la 2%, deci e de parcurs o cale lungă, cu atât mai mult cu cât indicatorul se calculează pe zece ani”, subliniază profesorul. Pe scurt, o listă mult prea mare de minusuri pentru România, sau mai bine zis pentru cei ce conduc România.

ADVERTISEMENT
Tags: