News

Lovitură pentru românii care au panouri fotovoltaice. Pentru ce îi obligă statul să achite mii de euro

Vești deloc bune pentru românii care au panouri fotovoltaice pe casă. Statul îi obligă să achite mii de euro pentru un aparat.
28.06.2024 | 21:53
Lovitura pentru romanii care au panouri fotovoltaice Pentru ce ii obliga statul sa achite mii de euro
Lovitură pentru românii care au panouri fotovoltaice. Măsură dură luată de stat. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

După ce au investit deja sume uriașe, românii care și-au instalat panouri fotovoltaice primesc o lovitură din partea statului. Cetățenii sunt obligați să scoată din buzunar sume de mii de euro pentru un nou aparat.

Lovitură pentru românii care au panouri fotovoltaice. Măsură dură luată de stat

În această săptămână, parlamentarii au adoptat două modificări legislative care lovesc dur în consumatorii casnici și non casnici din România. Cetățenii se vor afla în ipostaza nedorită de a scoate bani din buzunar.

ADVERTISEMENT

Mai exact, această modificare legislativă îi obligă practic pe prosumatorii să își monteze instalații de stocare a energiei. Vizați sunt cetățenii care dețin sisteme de panouri fotovoltaice cu puteri instalate între 10,8 kW și 400 kW.

Aceștia vor fi obligați să-și monteze și instalații de stocare a energiei electrice regenerabile produse. Există și un termen de respectare a obligației de montare a instalațiilor de stocare: 31 decembrie 2027.

ADVERTISEMENT

Aceste instalații de stocare ale prosumatorilor vor trebui să aibă fiecare putere de cel puțin 30% din puterea instalată a unităților de producție cu care sunt asociate, dacă puterea acestora este între 3 și 200 kW, și de cel puțin 50%, pentru puteri ale unităților de producție cuprinse între 200 și 400 kW.

”Fără nici o dezbatere, sub umbra verii, a fotbalului etc., au fost realizate două modificări legislative în Camera Deputaților, care vor impacta consumatorii casnici și non casnici din România. Lobbyul pe finalul de activitate al legislativului românesc aduce consumatorii români din nou în situația de a scoate bani din buzunar”, a afirmat Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), conform Adevărul.

ADVERTISEMENT

Mii de euro vor scoate din buzunar românii

Același Dumitru Chisăliță mai consideră că este este o abordare abuzivă ceea ce face statul. El acuză că decizia a fost luată pe ultima sută de metri, fără nicio dezbatere reală.

Asociația Energia Inteligentă anunță că stocarea parțială a energiei electrice produse de prosumatori este o măsură normală, din considerente de reziliență, siguranță și securitate energetică. Cu toate acestea, ea nu trebuie făcută în acest mod.

ADVERTISEMENT

Chisăliță spune că există prosumatori (Centre de plasamanete, Cămine de bătrâni etc.) care au făcut eforturi enorme să și monteze astfel de echipamente, la limita subzistenței economice. Toți aceștia sunt obligați să scoată din buzunar alte mii de euro prin efectul legii pentru a și schimba o parte din echipamente și a-și monta baterii de stocare.

ADVERTISEMENT