News

Lovitură pentru românii care nu au muncit 15 ani. Ce pensie primesc după recalculare

Ce se întâmplă cu românii care nu au muncit 15 ani, cât e stagiul minim de cotizare, după aplicarea procesului de recalculare a pensiilor.
23.05.2024 | 08:13
Lovitura pentru romanii care nu au muncit 15 ani Ce pensie primesc dupa recalculare
Ce se întâmplă cu românii care nu au muncit 15 ani, cât e stagiul minim de cotizare de 15 ani. Surprize neplăcute la recalculare. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Românii care nu au muncit 15 ani, cât reprezintă stagiul minim de cotizare conform legii, vor avea parte de surprize extrem de neplăcute după procesul de recalculare a pensiilor. Ce prevede Legea.

Ce se întâmplă cu românii care nu au muncit 15 ani, cât e stagiul minim de cotizare de 15 ani. Surprize neplăcute la recalculare

În România, pentru a beneficia de pensia pentru limită de vârstă, o persoană trebuie să fi atins vârsta standard de pensionare și să fi contribuit la sistemul public de pensii o anumită perioadă minimă de timp.

ADVERTISEMENT

Pe 1 ianuarie 2024, vârsta standard de pensionare pentru femei era de 62 de ani. Ea va crește treptat până la 63 de ani până în luna ianuarie 2030. Pentru bărbați, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani.

FOARTE IMPORTANT! Stagiul minim de cotizare este de 15 ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Plecând de la această prevedere clară, mai mulți români s-au întrebat, recent, în contextul recalculării pensiilor, ”Ce se întâmplă cu cei care nu au muncit 15 ani?”.

ADVERTISEMENT

Răspunsul nu este deloc unul care să-i mulțumească pe cetățeni aflați în această situație. Astfel, în prezent, 15 ani este pragul minim pentru a putea lua pensia sau indemnizația minimă. Aceasta este de 1.281 lei.

Legea spune că, în cazul în care un pensionar a lucrat 15 ani, dar – pe baza contributivității – nu ajunge la o pensie de 1.281 de lei, statul intervine și completează pensia până la această sumă.

ADVERTISEMENT

La ora actuală, conform datelor Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), sunt 1.100.000 de pensionari în România care primesc 1.281 de lei. Vorbim de pensia sau indemnizația minimă.

Dacă e să vorbim despre cei care au vechime între 10 și 15 ani, adică sub stagiul minim de cotizare, trebuie spus că aceștia nu pot solicita pensia minimă / socială de 1.281 de lei.

ADVERTISEMENT

Există 3 situații pentru românii care nu au muncit 15 ani:

1. Dacă nu au muncit 15 ani, românii nu pot cere pensie minimă / socială. Aceasta este de 1.281 de lei.

2. Dacă au ajuns la vârsta de pensionare și au muncit sub 15 ani vor primi doar câteva sute de lei pe baza contributivității. Statul NU completează pensia până la 1.281 de lei cât este pensia socială.

3. Dacă nu au muncit 15 ani, dar intră în incapacitate de muncă și nu au vârsta de pensionare, pensionarii nu primesc nicio pensie pe bază de contributivitate. Trebuie să depună dosar pentru a primi pensie de handicap. Aceasta este de 600 de lei pe lună în cazul în care au handicap grav, se arată într-o analiză News Week.

ADVERTISEMENT
Tags: